Main menu

header

802 12 1de Camelia Onciu

Te-ai decis să ai un copil? Felicitări, e o idee minunată! Dar înainte de a alege numele bebelușului, ar trebui ca mai întâi să rămâi însărcinată și, deși crezi că acest lucru se va întâmpla rapid, în realitate ar putea dura destul de mult, chiar dacă tu și partenerul tău sunteți sănătoși. Cu aceste 14 sfaturi, vei ști mai multe despre sarcină și vei fi mai pregătită să treci prin această experiență de neuitat.

Cunoaște-ți propriul corp!

Dacă îți cunoști ciclul menstrual, îți îmbunătățești șansele de a rămâne însărcinată. Prima fază începe cu prima zi de sângerare. Corpul tău eliberează hormoni, cum ar fi hormonul foliculostimulant (FSH), care face ca ovulele din ovare să crească. Între zilele 2 și 14 ale menstruației, acest hormon ajută și la îngroșarea mucoasei uterului, pregătindu-l pentru ovulul fecundat. Acesta este stadiul folicular.

Ce se întâmplă în perioada ovulației

Durata medie a unui ciclu menstrual este de 28-35 de zile. Ovulația are loc de obicei între zilele 11 și 21. Crește secreția de hormon luteinizant (LH), declanșând eliberarea ovulului cel mai matur. În același timp, mucusul cervical devine mai alunecos pentru a ajuta spermatozoizii să se îndrepte spre ovul.

Totul ține de timp

802 12 2Femeile produc în timpul vieții 1-2 milioane de ovule, dar eliberează doar 300-400 de ovule prin ovulație. De obicei, cam unul pe lună. Ovulul călătorește de-a lungul uneia dintre cele două trompe uterine care conectează ovarele la uter. Dacă momentul este optim, spermatozoidul îl poate fecunda în drumul către uter. Dacă fecundarea nu are loc în 24 de ore de la ieșirea ovulului din ovar, ovulul se autodistruge. Spermatozoizii pot trăi de la 3 până la 5 zile, astfel încât să știi când ovulezi te poate ajuta pe tine și pe partenerul tău să planificați contactul sexual în momentul în care concepția are cele mai multe șanse.

Urmărește ziua cea mai fertilă!

În general, cea mai mare șansă de sarcină este atunci când raportul sexual are loc cu 1-2 zile înainte de ovulație. Dacă ai un ciclu regulat de 28 de zile, numără înapoi 14 zile de la data la care te aștepți să înceapă următoarea menstruație. Planifică-ți relații sexuale la fiecare două zile în jurul acelei date - să zicem, zilele 12 și 14. Reține că a face sex în fiecare zi poate reduce numărul spermatozoizilor unui bărbat. Ciclul tău poate fi mai lung sau mai scurt, astfel încât un calculator de ovulație online te poate ajuta să îți dai seama care e ziua cea mai propice.

Măsoară-ți temperatura!

După ce corpul tău eliberează un ovul, hormonul progesteron începe să construiască și să întrețină mucoasa uterului, ceea ce face ca temperatura corpului să crească ușor. Așadar, măsurarea temperaturii cu un termometru bazal în fiecare dimineață, înainte de a te ridica din pat, te poate ajuta să îți dai seama dacă ai ovulat în acea zi. Metoda nu implică mari costuri, e simplu de urmat, dar nu e la fel de exactă ca alte modalități de urmărire a ovulației.

Hormonul care prezice ovulația

O creștere a hormonului luteinizant (LH) determină ovarele să elibereze un ovul. Creșterea are loc de obicei cu 36 de ore înainte de eliberarea ovulului. Kiturile de ovulație verifică nivelurile de LH în urină pentru a te ajuta să identifici ziua ovulației. Aceste teste, pe care le poți cumpăra de la farmacie, sunt convenabile ca preț și extrem de precise.

Ultima fază a ciclului tău lunar

În cea de-a doua jumătate a ciclului menstrual, progesteronul începe să pregătească mucoasa uterului pentru ovulul fecundat. Dacă ovulul nu este fecundat și nu se implantează, acesta se dezintegrează, nivelurile de progesteron scad, iar aproximativ 12 până la 16 zile mai târziu, ovulul, împreună cu sângele și țesuturile din mucoasa uterului, este eliminat din corp. Acest proces este menstruația. De obicei, durează 3-7 zile.

Greutatea afectează fertilitatea

Dacă ești supraponderală, pierderea în greutate îți poate spori șansele de a rămâne gravidă. Un studiu a constatat că, la femeile al căror indice de masă corporală (IMC) e peste normal, e nevoie de timp dublu pentru a rămâne însărcinate, față de cele cu un IMC normal. Dar o scădere a greutății de 5%-10% poate îmbunătăți mult ovulația și ratele de sarcină. Obezitatea poate provoca, de asemenea, infertilitate și testosteron scăzut la bărbați. Dar nici prea slabă nu e bine să fii! A fi semnificativ subponderală poate duce la infertilitate.

Vârsta reduce șansele de concepție

Fertilitatea scade odată cu vârsta, mai ales după 35 de ani. De asemenea, scad șansele ca tratamentele de fertilitate să aibă succes. Experții spun că ar trebui să discuţi cu medicul tău dacă ai sub 35 de ani și ai încercat să concepi de mai mult de 12 luni fără succes sau dacă ai peste 35 de ani și ai dat greș mai mult de 6 luni.

Fertilitatea scade și la bărbații în vârstă

Studiile arată că numărul și activitatea spermatozoizilor scad odată cu înaintarea în vârstă, la fel ca și funcția sexuală. Dar nu există o vârstă limită pentru concepție la bărbați. Un studiu a constatat că unii bărbați cu vârsta de 45 de ani sau mai mult își pot lăsa însărcinate partenerele dintr-o singură încercare. Dacă partenerul tău este mai în vârstă, discută cu medicul tău despre cum vă puteți spori șansele de a avea un copil.

Cum pot bărbații să-și stimuleze fertilitatea

Bărbații care doresc să aibă copii trebuie să evite alcoolul și tutunul, să-și mențină o greutate adecvată, să scape de stres, să aibă o dietă bogată în zinc (carne, cereale integrale, fructe de mare și ouă), seleniu (carne, fructe de mare, ciuperci, cereale și nuci de Brazilia) și vitamina E. Viitorii tătici ar trebui să mențină o temperatură scăzută în zona testiculelor, deci fără băi lungi, fierbinți, căzi cu hidromasaj sau saune, care pot reduce numărul de spermatozoizi.

Tratamente pentru infertilitate

O serie de factori pot provoca infertilitate. Primul pas este ca medicul tău să te consulte pe tine și pe partenerul tău. Tratamentele pentru infertilitate pot include medicamente pentru fertilitate, pentru a stimula ovulația și fertilizarea in vitro (FIV). Metoda constă în îndepărtarea ovulelor din ovare, fecundarea acestora în laborator și apoi implantarea lor în uter.

Semne timpurii ale sarcinii

E posibil să fii gravidă dacă: nu ți-a mai venit ciclul, urinezi des, obosești ușor, ai grețuri dimineața sau toată ziua. Sânii devin mai mari și mai sensibili.

Cum funcţionează testele de sarcină la domiciliu?

802 12 3Testele de sarcină la domiciliu verifică în urină „hormonul sarcinii”, numit hCG, pe care corpul tău îl produce odată ce un ovul fecundat se implantează în uter. Unele astfel de teste pot spune dacă ești gravidă cu cinci zile înainte de prima menstruație pierdută.