Main menu

header

796 12 2de Valentin Țigău şi Daniel Alexandrescu

În contextul pandemiei cu noul coronavirus, cercetători din aproape toate statele lumii sunt implicați în studii care se dezvoltă pe două direcții: găsirea unor metode de testare mai eficiente și mai rapide - pe de o parte - și descoperirea unui vaccin împotriva Sars-Cov2.

O descoperire a cercetătorilor din Israel

Cercetătorii de la Centrul de Medicină Geografică și Boli Tropicale, din cadrul Centrului Medical Sheba, din Israel, au anunțat că au reușit să pună la punct un test de salivă, care poate determina în mai puțin de o secundă dacă o persoană este sau nu infectată cu noul coronavirus. Testul în sine este cât se poate de simplu: practic, pacientul (persoana care face testul) îți clătește gura cu o soluție salină, cu o compoziție bine stabilită, apoi scuipă într-o eprubetă. Conținutul eprubetei urmează să fie examinat cu ajutorul unui dispozitiv spectral, de mici dimensiuni, simplu de procurat și de utilizat. Acest dispozitiv luminează mostra de salivă și analizează reacția salivei la spectrul de lumină. În funcție de anumiți parametri, se poate constata dacă mostra respectivă de salivă conține sua nu COVID-19.

„Avem rezultate promițătoare”

Centrul Medical Sheba este considerat cel mai mare centru medical din Israel, având și cel mai bine dotat departament de cercetare științifică. Doctor Eli Schwartz, coordonatorul Centrului de Medicină Geografică și Boli Tropicale, susține că el și colegii săi cercetători pot garanta un procent foarte mare de acuratețe a noului test. El spune că testul de salivă, pe bază de soluție salină, este mult mai ușor de făcut decât testul PCR, utilizat până acum pe scară largă în detectarea infecției cu Sars-Cov2. „Până acum, avem rezultate promiţătoare cu noua metodă de diagnostic, care, pe lângă rapiditatea răspunsului și acuratețe, va fi mult mai convenabilă şi mult mai ieftină decât cele folosite în prezent”, a precizat doctor Eli Schwartz.

Rată de succes de 95%

Mai precis, acuratețea testului de salivă dezvoltat de cercetătorii israelieni este de 95%, spune reprezentantul Centrului Medical Sheba. Doctor Eli Schwartz a declarat că în testele clinice iniţiale, în care au fost implicaţi sute de pacienţi, dispozitivul spectral, bazat pe inteligenţă artificială, a detectat coronavirusul cu o rată de succes mai mare decât testul PCR, respectiv 95%.

Pe de altă parte, doctor Amos Panet, expert în virusologie moleculară de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a declarat că ar dori să analizeze mai multe informaţii şi studii comparative cu testele existente, înainte de a se ajunge la o concluzie finală, în legătură cu testul de salivă descoperit de cercetătorii israelieni. Amos Panet spune că nu trebuie neglijat faptul că, „pe măsură ce pacientul este din ce în mai bolnav, cantitatea de virus prezentă în salivă creşte pe măsură”, deci ar fi relativ ușor să se determine existența infecției la pacienți aflați în faze înaintate ale bolii. „Marea provocare este detectarea bolii la pacienţii care sunt la graniţă (borderline), cei abia infectați. Noua metodă va putea deveni un înlocuitor valid al testelor actuale numai atunci când îşi va dovedi superioritatea asupra tehnologiei actuale”, a declarat Amos Panet. Pe de altă parte, Centrul Medical Sheba a dezvoltat noua metodă împreună cu o firmă israeliană din domeniu, Newsight Imaging, şi este în plin proces de obţinere a aprobărilor. Se estimează că fiecare test va costa mai puţin de 25 de cenţi, iar dispozitivul spectral ar putea să coste mai puţin de 200 de dolari.