Main menu

header

795 12 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

În lumea contemporană, dispozitivele inteligente care monitorizează sănătatea au devenit un fapt curent, adevărate extensii ale unei persoane, de care mulți pacienți aproape că nu se mai pot lipsi. În acest tablou general, tehnologia bazată pe acest tip de echipamente avansează continuu.

Aderă direct la organism

Experții au dezvoltat o modalitate de atașare a echipamentelor de monitorizare a sănătății direct pe piele. Tehnologia inovatoare include circuite și serii de senzori multifuncționali, „desenați” la suprafața pielii cu ajutorul unui „creion”. Specialiștii americani au pornit de la constatarea că multe dintre dispozitivele „externe” pot emite date eronate atunci când persoana efectuează activități mai viguroase, astfel încât au imaginat un sistem mult mai durabil și precis, care să adere perfect și direct la organism, prin intermediul celui mai mare organ al său.

Se usucă imediat, ca o cerneală

Acuratețea datelor despre funcționarea inimii sau despre temperatura corpului unui pacient monitorizat permanent sunt foarte importante și determină orice tip de intervenție sau de prescripție medicală. De aceea, electronicele aplicate direct pe piele devin o opțiune mai bună, întrucât sunt capabile să furnizeze date foarte exacte indiferent ce activitate are cel care poartă acest sistem de senzori. În același timp, noua tehnologie nu necesită echipament suplimentar, costisitor sau complex, iar „montarea” este complet neinvazivă și foarte ușoară. „Senzorii se aplică în același fel în care este realizat un desen pe o coală de hârtie. Atunci când iese din peniță, sistemul este în formă lichidă, dar, asemenea cernelii, se usucă foarte rapid”, detaliază expert Cunjiang Yu.

Accelerează vindecarea rănilor

Bioelectronicele sub formă de plasturi aplicați pe piele au devenit o adevărată industrie și susțin o monitorizare eficientă, un diagnostic precis și chiar tratează anumite probleme de sănătate. În timp s-a demonstrat că acestea nu aderă perfect la piele, astfel încât s-a trecut la pasul următor, aplicarea senzorilor de ultimă generație, foarte utilă, de pildă, în teatrele de operațiuni militare sau în zonele izolate, în care echipamentele sau proviziile medicale ajung mai greu. Pe lângă faptul că monitorizează temperatura, ritmul inimii sau hidratarea, acest sistem poate fi utilizat chiar pentru accelerarea vindecării rănilor de la suprafața pielii.

„Cernelurile electronice, care includ conductori și semiconductori, permit elaborarea unor dispozitive cu adresabilitate medicală, cum sunt senzorii pentru determinarea presiunii musculare, a încălzirii organismului, a reperelor electropsihologice“ (studiu al Universității Houston, SUA)