Main menu

header

792 12 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Din clipa în care s-a născut, în anul 2012, Hadley Larsen a suferit de o boală genetică rară, care implică nenumărate fracturi. Copila de o rezistență fantastică, un optimism rar și o bucurie de a trăi care poate fi o lecție pentru mulți, nu se lasă înfrântă de osteogeneză.

A îndurat 90 de fracturi

Hadley Larsen a venit pe lume cu o lipsă de colagen în oase, iar boala genetică numită osteogeneză imperfectă face oasele casante și foarte fragile. În timp ce acest diagnostic ar fi putut fi o sentință care să descurajeze evoluția unui copil, Hadley s-a dovedit o luptătoare de calibru și a făcut față cu tărie unui număr de 90 de fracturi și multe alte efecte neplăcute ale lipsei de colagen, care poate afecta alte organe ce au nevoie de această substanță atât de importantă în organism și care poate determina bolnavul să nu meargă niciodată. Deși afecțiunea are un ridicat potențial fatal, copila de 8 ani dă o lecție de anduranță și de optimism care poate fi de folos atâtor oameni care cred că un diagnostic sever este sfârșitul tuturor lucrurilor.

15 intervenții chirurgicale complicate

792 12 3În scurta sa viață, Hadley a fost nevoită să treacă prin 15 intervenții chirurgicale complicate, prin care i-au fost puse tije care să-i susțină femurul și tibia. Departe de a se rezuma la o viață în scaun rulant, Hadley a decis să-și forțeze limitele și să scoată totul din starea sa. Cu o voință demnă de cei mai mari campioni, micuța se obligă pe ea însăși să meargă, ceea ce este uimitor pentru medici, menține o rețea extinsă de prieteni și cunoscuți care o susțin psihic și o admiră, postează pe rețelele de socializare mesaje emoționante – „Fracture #88 won’t stop me” - și se dovedește un model de autodepășire. Pentru a nu trăi ca o povară sau o viață redusă la aspecte elementare, Hadley încearcă imposibilul în fiecare zi și îi cere corpului său să asculte de o minte puternică.

Două ture de surfing într-o zi

792 12 4În ziua în care Hadley, atunci în vârstă de 6 ani, a dorit să facă surfing, părinții s-au temut pentru copila lor. „Mi-a fost atât de frică! Mă tot gândeam că este de ajuns o singură mișcare greșită și iar va avea oasele rupte. Pe de altă parte, eu și tatăl ei am decis să nu-i limităm dorințele, așa că nu mi-a rămas decât să mă rog să fie bine. Când a spus că are emoții înainte de a intra în apă, am încercat s-o conving să renunțe, dar Hadley a insistat, chiar dacă avea piciorul rupt, și i-a plăcut atât de mult, încât a intrat în apă de două ori”, își amintește mama curajoasei fetițe.

Hadley Larsen și-a petrecut o mare parte din viață în spitale