Main menu

header

790 12 2de Valentin Țigău şi Alexandru Filcu

Simptomele unui atac de cord sunt adesea mai puțin vizibile la o femeie, decât la un bărbat. Uneori, chiar, ele sunt absente. Prin urmare, este esențial să știți cum să acordați atenție anumitor factori de risc, cum ar fi probleme cardiace sau un colesterol ridicat.

Vinovat: stilul de viață!

Ani întregi, s-a considerat că bărbații prezintă risc crescut de atac de cord, dar cercetări recente arată că, mai ales după menopauză, riscurile ca femeile să experimenteze un infarct sunt egale cu cele ale bărbaților de aceeași vârstă. Mai mult, în ultimul deceniu s-a arătat că infarctul miocardic tinde să devină principala cauză de deces în rândul femeilor, cu o rată de mortalitate mai mare decât a cancerului de sân. Cercetările arată că, în ultimul sfert de secol, statisticile sunt în schimbare, în ceea ce privește infarctul miocardic: a crescut în rândul femeilor și, surprinzător, în rândul celor tinere! Dacă în 1995 ponderea femeilor care sufereau un atac de cord înainte de 50 de ani era de 4%, acum procentul a crescut la 11%. O explicație este aceea a modificării stilului de viață, inclusiv a ceea ce se numește „comportament riscant” - tot mai mult femeile fumează, consumă alcool, droguri, duc o viață dezechilibrată, au profesii stresante, nu fac exerciții fizice și nu au grijă la greutate.

Semne mai puțin obișnuite

În timpul unui atac de cord, numit și infarct miocardic, o parte mai mult sau mai puțin extinsă a mușchiului cardiac este distrusă ca urmare a unui blocaj al arterei. Încetarea fluxului sangvin privează țesuturile inimii de oxigen care apoi se necrozează. Cel mai frecvent simptom este durerea în piept. De multe ori, pacienții spun că simt că pieptul este „strâns”, iar această durere poate radia și în maxilar, în spate și/sau în brațul stâng. În cazul femeilor, există și câteva semne mai puțin obișnuite, mai ales în cazul femeilor care încă nu au raportat intrarea la menopauză. Cele trei semne atipice sunt: 1) senzația de epuizare, o oboseală care persistă, se cronicizează; 2) dificultăți de respirație, la efort, și uneori chiar în repaus, cu debut brusc; 3) senzația de greață, care nu trece cu un medicament antiemetic obișnuit. Pentru recuperarea corectă a victimei, este necesar să se intervină în maximum trei ore. Totuși, în cazul infarctului miocardic la femei, s-a dovedit că timpul până la intervenție poate fi mai mare cu 15 până la 21 de minute. Dar, cu cât se acționează mai repede, cu atât mai bine este pentru pacient.

Diabeticele pot fi asimptomatice

Mai există câteva semne care ar putea fi cauzate și de iminența unui atac de cord. Între acestea, enumerăm: dureri digestive, arsuri la stomac, sughiț și reflux gastric, vărsături cu transpirație. Aceste semne - adesea trecute cu vederea - apar dacă infarctul afectează partea inferioară a inimii, cea mai apropiată de stomac. Chiar și așa, este de reținut că, în cazul femeilor care au și un diagnostic de diabet, infarctul miocardic poate fi asimptomatic. Hiperglicemia cronică reduce efectul protector al estrogenilor naturali și crește riscul de infarct. Pe de altă parte, femeile se recuperează mai greu pentru că ele refuză tratamentul și, mai ales, terapiile „de întreținere”, precum: fizioterapie respiratorie, întărirea mușchilor, reabilitare nutrițională etc., care ar necesita până la trei ședințe de câte o jumătate de zi, pe săptămână, sau trei săptămâni de spitalizare pentru cazurile cele mai grave.