Main menu

header

Un studiu realizat de un cercetător american confirmă ideea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, pentru că poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus. Potrivit autoarei acestei cercetări, profesor Daniela Jakubowicz, de la Universitatea Virginia Commonwealth,  femeile supraponderale care consumă la micul dejun jumătate din numărul zilnic de calorii pierd mai mult în greutate decât cele care iau un mic dejun frugal. Cercetătorul este de părere că micul dejun frugal are, de fapt, un efect nedorit, acela de a creşte pofta pentru anumite alimente. 
Consumaţi carbohidraţi şi proteine în dauna grăsimilor
     La studiu au participat 96 de femei obeze, sedentare. O parte dintre voluntare a adoptat o dietă ce implica un număr zilnic de 1.085 de calorii - majoritatea provenind din proteine şi grăsimi. Micul dejun constituia cea mai frugală masă a zilei: 290 de calorii, cu doar şapte grame de carbohidraţi. Dieta adoptată de cel de-al doilea grup implica un număr de 1.240 de calorii consumate zilnic, cu o proporţie mai scăzută de grăsimi şi mai mulţi carbohidraţi şi proteine. Micul dejun conţinea 610 calorii, cu 58 de grame de carbohidraţi, în timp ce prânzul şi cina conţineau 395 şi respectiv 235 de calorii.

    După patru luni, femeile care au adoptat dieta cu un conţinut scăzut de carbohidraţi au pierdut mai mult în greutate decât cele din celălalt grup în medie cu 12,7 faţă de 10,4 kilograme. Însă, după opt luni, situaţia s-a inversat: femeile care au adoptat dieta cu conţinut scăzut de carbohidraţi s-au îngrăşat din nou, în medie, cu 8,16 kilograme, în timp ce femeile din al doilea grup au continuat să slăbească, în medie, cu 7,4 kilograme. Femeile care au adoptat dieta cu conţinut crescut de carbohidraţi au pierdut, în medie, 20% din kilogramele pe care le aveau la începutul studiului, faţă de 5% pentru celălalt grup. Persoanele care au adoptat regula micului dejun copios au indicat că s-au simţit mai puţin flămânde, mai ales dimineaţa.
Elena Şerban