Main menu

header

780 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

O nouă alertă medicală se extinde pe zi ce trece în Europa - numărul tot mai mare de copii de vârstă până în 9 ani care manifestă simptomele grave ale sindronului Kawasaki, a cărei incidență este urmărită din perspectiva unei potențiale legături cu pandemia de COVID-19.

Cazuri „de maximă urgență” în Italia și Marea Britanie

780 14 2Medicii din nordul Italiei, una dintre cele mai lovite regiuni ale lumii de noul coronavirus, au raportat o creștere alarmantă a numărului de copii cu simptome foarte asemănătoare sindromului Kawasaki, notează Reuters. Astfel, un spital din Bergamo a înregistrat peste 20 de cazuri de inflamări vasculare specifice acestei afecțiuni în ultimele săptămâni, de șase ori mai multe decât într-un an. Deși numai câțiva dintre acești copii au fost confirmați cu noul coronavirus, pediatrul cardiolog Matteo Ciuffreda, de la Spitalul „Giovanni al XXIII-lea”, le-a cerul colegilor săi să cerceteze cu atenție potențiala legătură a acestor simptome cu COVID-19. De asemenea, în Marea Britanie s-a dat o alertă similară, pornită de la Paediatric Intensive Care Society, ulterior luată în considerare de oficialitățile din sănătate, care au anunțat că urmăresc „foarte îndeaproape” această evoluție. „L-am rugat pe directorul pediatrilor la nivel național să cerceteze aceste cazuri cu maximă urgență”, anunță directorul medical național al Angliei, Stephen Powis.

Manifestă „un tablou clinic neobișnuit, cu dureri abdominale și intrarea în stare de șoc în câteva ore”

Deși nu există o certitudine pe direcția legăturii COVID-19 - simptome ale bolii Kawasaki, alertele există și în SUA, unde societățile pediatrice au anunțat că se așteaptă la apariția unor cazuri și pe teritoriul american. La rândul său, și Spania este în alertă. Asociația Pediatrilor din această țară a transmis o atenționare similară cu cea din Marea Britanie, avertizând medicii vizavi de apariția unor îmbolnăviri grave în rândul copiilor, care manifestă „un tablou clinic neobișnuit, cu dureri abdominale și intrarea în stare de șoc în câteva ore, urmată de scăderea masivă a presiunii sangvine și probleme cardiace. Este o urgență să recunoaștem aceste simptome”, se arată în avertizarea organizației. Totodată, medicii pediatri din Australia au decis schimbarea abordării cazurilor de copii cu simptome ale bolii Kawasaki, în contextul epidemic curent.

Leziune vasculară inflamatorie multisistemică, cu potențial fatal

Boala Kawasaki este o vasculită - leziune vasculară inflamatorie - multisistemică acută, febrilă, întâlnită în 80% dintre cazuri la copii în jurul vârstei de 5 ani. Această afecțiune are simptome care apar în etape și care includ febră puternică, persistentă, conjunctivită bulbară, erupție cutanată, eritem, leziuni la nivelul cavității orale, mărirea de volum a ganglionilor limfatici, congestie faringiană, modificări cardiace (tahicardie, ritm de galop). Odată cu agravarea stării copilului, pielea de pe mâini și de pe picioare se va descuama, apar dureri articulare, diaree, vărsături sau dureri abdominale, apoi disfuncția miocardică, cu risc crescut de tromboză, infarct miocardic, moarte subită.

Pediatrii cardiologi din Lisabona, Portugalia, au anunțat că au înregistrat cazuri similare de manifestări ale bolii Kawasaki, în contextul epidemiei de coronavirus

Legătură cu alt coronavirus

Deși au fost incriminați diferiți factori - infecțioși-virali/bacterieni, genetici, autoimuni, inclusiv infectarea cu COVID-19, în contextul pandemic actual - nu se cunoaște cauza ce determină boala Kawasaki și nici nu există teste specifice pentru diagnosticul pozitiv. Cu 16 ani în urmă, a existat un studiu care făcea o legătură între această afecțiune și un alt tip de coronavirus - NL63 - care folosește același receptor pentru a invada organismul uman ca și COVID-19, arată Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading, Marea Britanie.