Main menu

header

780 15 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaților, nevul alastru poate apărea la persoanele de orice vârstă și se instalează de obicei în timpul pubertății. Acesta se caracterizează printr-o creștere lentă și, chiar dacă simptomatologia poate trece neobservată o lungă perioadă de timp, poate fi semnul unui cancer de piele.

Are forma unei alunițe netede ovală sau circulară

Potrivit specialiștilor, nevusul albastru are forma unei alunițe netede, ovală sau circulară, de culoare albastră, dar în unele cazuri poate fi gri sau galben-brun. Cât privește factorii de risc care duc la apariția acestuia, nimeni nu poate spune cu siguranță ce duce la formarea nevusului. Oamenii de știință spun însă că e posibil să fie determinat de anumite celule care rămân prea aproape de suprafața pielii. Pe de altă parte, se crede că la baza formării nevusului albastru poate sta atât dezvoltarea necorespunzătoare a fătului, bolile infecțioase ale sistemului urogenital al unei femei însărcinate, cât și întreruperile hormonale asociate cu sarcina, dar și influența factorilor nocivi, precum radiații sau diferite substanțe toxice. Tot specialiștii afirmă că nevusul albastru este mai răspândit în rândul populațiilor asiatice și apare de obicei mai des la femei decât la bărbați, dar orice persoană se poate naște cu acest fel de aluniță. Deși majoritatea sunt benigni, există riscul ca un nevus albastru să se dezvolte într-o formă de melanom.

Se poate instala pe față, gât, mâini, dar și în colul uterin

În cele mai multe cazuri, nevusul albastru are o dimensiune de până la un centimetru în diametru, dar sunt situații în care aceștia pot ajunge până la trei centimetri. Întrucât nevusul se poate ridica ușor deasupra suprafeței pielii sau chiar nu se vede deloc, aveți impresia că se află un corp străin sub piele. De asemenea, suprafața unui nevus albastru (sau albastru-negru) este netedă, fără creșterea părului, cu o consistență elastică și densă. Specialiștii susțin că nevusul albastru se poate instala atât pe spatele picioarelor și a mâinilor, dar și pe antebrațe, fese, față sau gură, dar au fost întâlnite cazuri când acesta a apărut pe colul uterin și chiar în vagin. De obicei, nu provoacă nici mâncărime, nici durere, nici alt fel de senzații. Poate crea însă disconfort dacă se află într-o poziție incomodă, care prezintă riscul de rănire.

Există trei tipuri

Oamenii de știință spun că există mai multe tipuri de nevi albaștri. Cea mai cunoscută este forma simplă, iar în acest caz acesta are o dimensiune nu mai mare de un centimetru, culoarea variază de la albastru la gri, acest tip fiind localizat mai mult pe gât sau pe brațe și rar pe față. Al doilea tip de nevus albastru este cel cu formă celulară, a cărui dimensiune poate ajunge la aproximativ trei centimetri, o luminozitate neuniformă, suprafață dură, fiind plasat pe mâini, picioare, fese și partea inferioară a spatelui. Există și un al treilea tip de nevus albastru, cel de formă combinată care, spun specialiștii, se formează ca rezultat al grupării unei alunițe albastre cu alte specii. Culoarea acestuia este o combinație între maro și albastru și este cel mai adesea localizat în regiunea lombară, gât și palme.

Când e indicat să mergeți la medic

780 15 2Un nevus albastru se poate transforma într-un melanom în următoarele condiții: are loc o creștere accelerată, se schimbă culoarea, scade claritatea contururilor și apar senzații neplăcute în regiunea în care acesta se află. În aceste condiții, trebuie să cereți urgent sfatul unui specialist. De asemenea, e indicat să consultați un medic atunci când pe piele vă apare un nou nevus albastru, dacă apar scurgeri sau sângerări. Mai mult, cercetătorii trag un semnal de alarmă și vă îndeamnă să nu luați în râs alunițele care se dezvoltă la maturitate. Mai mult, în situația în care un nevus albastru sau un alt gen de aluniță apare după vârsta de 30 de ani, acestea ar putea fi un semn de cancer de piele.

Cum se stabilește diagnosticul

Pentru a ști cu exactitate dacă nevusul s-a transformat sau nu în melanom, specialiștii vă vor face o dermatoscopie, care este un studiu vizual al profunzimii, limitelor și structurii nevusului cu mărire. De asemenea, se impune și o scotoscopie care permite determinarea naturii distribuirii melaninei și studierea structurii nevusului. În cazuri complexe, poate fi utilizată examinarea histologică, care permite determinarea structurii tumorii și a naturii sale. Toate aceste teste se fac pentru ca medicii să compare caracteristicile aluniței albastre cu afecțiuni similare precum dermatofibromul, metastazele cutanate, sarcomul lui Kaposi, un tatuaj traumatic sau o leziune vasculară, cum ar fi un lac venos.

Când apare un nevus albastru, nu intrați în panică, întrucât diagnosticarea în timp util și furnizarea terapiei necesare ajută la minimizarea probabilității apariției unui neoplasm malign

Cele mai bune proceduri de eliminare

Dacă, din nefericire, vi s-a confirmat că nevusul albastru este de fapt o tumoră, atunci specialiștii recomandă eliminarea lui. Una dintre modalitățile sigure și precise pentru a elimina nevusul albastru este prin laser, întrucât acesta afectează doar pielea din jur. Dar acest instrument este recomandat doar pentru îndepărtarea nevusului albastru de pe față. Pe de altă parte, unii oameni de știință susțin că excizia chirurgicală este cel mai urgent mod de a elimina nevusul albastru. Excizia chirurgicală este însă utilizată doar în situațiile în care nu se găsesc diferențe între nevusul albastru și melanom. După o intervenție chirurgicală, o persoană trebuie să treacă printr-o analiză histologică. Un dezavantaj uriaș al acestei metode este formarea de cicatrici pe piele. Există și metoda undelor radio, o tehnică nedureroasă și la fel de exactă. În acest caz, se utilizează un cuțit special care, nu doar că vă scapă de pielea afectată, ci și dezinfectează rana și oprește sângerarea. În acest caz, nu trebuie să vă faceți probleme că veți rămâne cu cicatrici. Mai mult, pielea sănătoasă nu este afectată în timpul funcționării cuțitului radioceramic. Totodată, se practică și electrocoagularea, când zonele din jurul nevusului sunt supuse unui curent elec- tric puternic. Sunt cazuri în care este de ajuns o singură ședință. Atenție! Electrocoagularea este strict interzisă să fie utilizată pentru a scăpa de nevusul albastru care este localizat pe față. Nu în ultimul rând, se poate folosi și criodistrucția. În acest caz, azotul lichid este utilizat pentru a elimina nevusul albastru.