Main menu

header

779 13 3de Călin Popa şi Eduard Popa

Tratamentul oral cu o pilulă specială, combinat cu un „transplant” de bacterii de intestin reprezintă ultima tendință în tratarea bolii Crohn, experții australieni anunțând metoda ca pe un mare succes.

Afecţiunea deteriorează calitatea vieții

Experții de la Centrul de Boli Digestive din Australia au realizat o variantă de tratament al bolii Crohn care a dat rezultate spectaculoase, fiind considerată o depășire de frontieră în lupta cu afecțiunea inflamatorie care generează dureri abdominale, diaree, oboseală și scădere semnificativă în greutate. În condițiile în care pacienții experimentează dureri severe și uneori complicații, boala Crohn are efecte majore în ceea ce privește calitatea vieții, cu impact asupra psihicului, fizicului sau relațiilor sociale ale celor diagnosticați. Până în prezent, afecțiunea nu are un tratament care să fi dus la vindecare, astfel încât rezultatele variantei propuse de echipa de specialiști australieni sunt considerate spectaculoase, întrucât pacienții testați au intrat în remisie.

Se repopulează flora, se echilibrează microbiomul

Tratamentul propus de experții australieni are două componente. În primul rând, se administrează pilule cu o anume combinație pe bază de antibiotice și, în paralel, se efectuează un transplant de bacterii specifice dintr-un intestin sănătos al unui donator, acestea repopulând flora bolnavului și echilibrând microbiomul. Pe această din urmă direcție, doctorul Tom Borody, care a condus echipa ce a finalizat formula de tratament, a realizat zeci de mii de transplanturi, îmbunătățind viața unui mare număr de pacienți, dar este pentru prima dată când o combinație de două linii de „atac” al bolii dă asemenea rezultate evidente. Potrivit unui comunicat al unității de cercetare, pacienții astfel tratați nu mai au nevoie de intervenții pentru zeci de ani.