Main menu

header

773 10 1de Daria Mândru şi Daniel Alexandrescu

În ciuda eforturilor făcute pentru a limita transmiterea virusului, a devenit limpede că SARS-CoV-2 și boala pe care o cauzează - COVID-19 - s-au răspândit cam în toate țările din lume. În timp ce unele țări raportează deocamdată un număr redus de contaminări, e aproape sigur că până la urmă vor apărea focare peste tot. „Ce pot face ca să mă protejez de coronavirus?” Din păcate, răspunsul onest este: Nu foarte multe. În ciuda numărului mare de persoane care vă spun să vă stimulați sistemul imunitar prin tot felul de metode, cum ar fi injecții cu vitamina C, se pare că singurul lucru cu impact semnificativ asupra riscului de a lua COVID-19 e să vă spălați pe mâini și să încercați să nu vă atingeți fața, spune pe blogul său medicul epidemiolog Gideon Meyerowitz-Katz din Australia. Însă ceea ce puteți face și dumneavoastră și toată lumea e să ajutați la protejarea societății. Asta nu înseamnă că dumneavoastră, personal, nu veți lua boala, deși e posibil să vă reducă într-o măsură riscul de a o contracta, ci înseamnă de fapt că se vor îmbolnăvi mai puțini oameni și de aceea, când se vor îmbolnăvi, vor fi mai bine îngrijiți. Așadar, iată câteva măsuri practice pe care le recomandă dânsul pentru a limita propagarea noului coronavirus.

Distanțarea socială - minimum doi metri

Distanțarea socială e ceva destul de simplu: intrăm tot timpul în contact apropiat cu o mulțime de oameni. Îmbrățișări, sărutări, respirația străinilor pe pielea noastră în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu. Când adoptați distanțarea socială, încercați să păstrați o distanță de siguranță între dumneavoastră și celelalte persoane - minimum doi metri. În loc să vă pupați cu cineva, mai bine îi trimiteți o bezea de la distanță. Înlocuiți îmbrățișările cu fluturări prietenoase de mână de la distanță. Evitați pe cât posibil mijloacele de transport aglomerate. Dacă trebuie să mergeți la cumpărături, mergeți fie la prima oră, fie la finalul programului magazinelor, ca să evitați aglomerația.

Toate acestea sunt lucruri mărunte, dar care pot avea un impact enorm asupra răspândirii virusului, spune doctor Meyerowitz-Katz. Iar acest lucru poate modifica la rândul său în mod exponențial natura epidemiei, de la dezastru la un eveniment mult mai ușor de gestionat de autorități.

Încercaţi să lucrați de acasă

773 10 2Una dintre caracteristicile majore ale unei boli infecțioase e că se răspândește cel mai bine atunci când mai mulți oameni sunt adunați la un loc. Această definiție include în mod special școlile și locurile de muncă, adică locurile în care adulții și copiii sunt obligați să împartă încăperi mici, neaerisite. Așadar, pregătiți-vă să acționați pentru a reduce riscul răspândirii bolii. Or fi școlile închise, dar probabil că nu vor rămâne așa pentru totdeauna. Puteți reduce riscul la care e supusă societatea asigurându-vă că atunci când se vor redeschide, copiii vor urma un program prestabilit cu ore desemnate de spălare pe mâini de mai multe ori în timpul petrecut la școală. La fel și la locurile de muncă - dacă sunteți angajați, faceți planuri cu angajatorul să lucrați de acasă. Poate că nu e neapărat nevoie, dar ar fi bine s-o puteți face. Dacă sunteți șefi, fiți realiști - mai devreme sau mai târziu, oamenii tot se vor îmbolnăvi de ceva, dacă nu de coronavirus. Dați oamenilor concedii medicale, fiindcă dacă vin la serviciu bolnavi și îi molipsesc și pe ceilalți colegi, activitatea dumneavoastră va avea mult mai mult de suferit. Așadar, găsiți căi pentru a menține activitatea companiei chiar și cu angajații aflați la domiciliu. Există nenumărate aplicații și metode de a comunica și de a lucra de la distanță. Acesta e momentul perfect să le încercați. Dacă aveți programate ședințe, le puteți ține de la distanță, iar dacă totuși aveți angajați care vin la serviciu, asigurați-vă că nu stau înghesuiți în spații mici, fără ventilație eficientă.

Spălați-vă pe mâini, nu vă atingeți fața, strănutați și tușiți în îndoitura cotului

Informațiile acumulate până acum arată că modul principal prin care se răspândește virusul e prin contact direct și apropiat. Nu suntem cu nimeni în contact mai apropiat decât cu membrii familiei. Practic, e imposibil să păstrezi distanța față de oamenii cu care trăiţi în aceeași casă, oricât și-ar dori asta adolescenții, dar există măsuri pe care le puteți lua ca să ajutați la prevenirea răspândirii virusului printre prietenii dumneavoastră, membrii familiei și colegii de cameră. Dacă vă îmbolnăviți, faceți tot posibilul să vă izolați de familie. Dacă aveți grijă de un membru de familie bolnav, luați măsuri de precauție. Ștergeți cât mai des toate suprafețele cu alcool sau cu clor. Oricât v-ar fi de dragi, încercați să nu mai lăsați copiii mici să vă atingă fața așa de des. Alte sfaturi oferite de doctorul Meyerowitz-Katz sunt: spălați-vă pe mâini, nu vă atingeți fața, strănutați și tușiți în îndoitura cotului. Da, știm că acesta e mesajul cu care sunteți bombardat de nenumărate ori pe zi din toate părțile, dar e așa de important, că doctor Meyerowitz-Katz consideră că merită repetat la nesfârșit. Spălatul mâinilor, evitarea atingerii feței și evitarea tusei sau strănutului în preajma altora (dacă nu aveți de ales, tușiți și strănutați în îndoitura cotului, nu în palmă, cum am fost învățați, fiindcă orice atingeți apoi cu mâna va fi infectat) sunt câteva dintre metodele majore de a reduce riscul infectării și de a proteja pe toți cei din jur.

Nu îi învinovăţiţi pe oamenii infectaţi care au urmat toţi paşii indicaţi de autorităţi pentru a proteja populaţia!

Mai presus de toate, nu vă panicați, dar nici nu ignorați complet noutățile pe această temă. Aveți însă grijă să alegeți surse credibile, nu așa-zise informații colportate „pe sub mână”, de cineva care știe pe cineva sus-pus, care i-a zis că... Informați-vă de la televiziuni de știri serioase, de pe site-uri oficiale, din surse care citează corect autoritățile. Aceștia sunt câțiva pași rezonabili și simpli pe care îi putem face cu toții pentru a reduce încărcarea excesivă a sistemului medical și așa suficient de greu încercat. E foarte important și să nu învinovățiţi oamenii infectați care au urmat toți pașii indicați de autorități pentru a proteja populația, dar au infectat, totuși, alte persoane. Nu există o poțiune magică împotriva acestor virusuri și chiar și cu toate precauțiile posibile, riscul e doar redus, nu eliminat complet. O astfel de atitudine îi va face pe oameni să-și ascundă simptomele și să nu ia măsuri de precauție, ceea ce nu poate duce decât la infectarea și mai multor persoane, atrage atenția doctor Meyerowitz-Katz. De aceea e important să respectăm, după caz, izolarea, autoizolarea și carantina, să nu ascundem nimic medicilor și să urmăm întocmai procedurile stabilite de autorități pentru a limita răspândirea bolii. Protejați-vă, protejați-i pe cei din jur și nu uitați că suntem cu toții, împreună, în aceeași situație!