Main menu

header

772 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Pentru persoanele care au suferit o intervenție de înlocuire a vertebrelor deteriorate și au în continuare dureri severe de spate, există varianta unui implant cu telecomandă, care se aplică atunci când toate celelalte metode nu dau rezultate.

Disconfortul dispare cu butonul de blocare

Unii dintre pacienții care au suferit intervenții chirurgicale la coloana vertebrală - circa zece procente, potrivit datelor statistice - rămân, totuși, cu dureri mari de spate, invalidante, care le modifică stilul de viață și îi obligă să trăiască cu multe privațiuni de ordin fizic. „După operație, durerea s-a mai atenuat, dar tot sufeream și am renunțat chiar să conduc mașina, în timp ce soțul meu începuse să preia aproape total grijile casei și ale copiilor. Am făcut un tratament cu radiofrecvență, dar ameliorarea a fost doar temporară. Dar, după ce am făcut o operație prin care mi s-a implantat un dispozitiv de stimulare cu telecomandă, suferința a dispărut. Acum, dacă se întâmplă ca disconfortul să reapară, pur și simplu folosesc telecomanda pe butonul blocare a durerii”, detaliază pacienta Helen Bird, din Essex, Marea Britanie.

32 de electrozi în spațiul dintre vertebre

Tratamentele cu analgezice și radiofrecvență distrug doar parțial capacitatea nervilor de a transmite semnalele de durere către creier. Când nervii cresc la loc, suferința reapare. „Stimularea cu ajutorul implantului cu telecomandă blochează constant calea prin care nervii transmit semnalul de durere spre creier. Dispozitivul implică 32 de electrozi implantați în spațiul dintre vertebre”, explică expertul Simon Thomson. Dispozitivul a demonstrat pe parcursul testelor că se poate adresa cu succes unor tipuri diferite de durere sau disconfort, de la cele acute la mici înțepături, prin utilizarea unor niveluri distincte de impulsuri electrice furnizate. Se face o incizie de patru centimetri în curbura spatelui, se implantează generatorul care conține bateria și se fixează sub piele. „Pentru pacienții care nu pot fi ajutați prin intervenție de reparare a discurilor vertebrale putem pune capăt durerilor cronice cu un dispozitiv foarte simplu, care nu necesită mentenanță continuă și care are o durabilitate de 12 ani”, adaugă expertul britanic.

ATENŢIE! Bateria pentru implantul împotriva durerilor de spate se încarcă zilnic câte 20 de minute.