Main menu

header

772 15 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Pătrăuceanu

Se întâmplă frecvent să vă vedeți liniștiți de treabă și dintr-odată să simțiți că totul se învârte în jurul dumneavoastră, apoi să leșinați. Specialiștii spun că leșinul poate fi de tip lipotimie (adică stare de leşin fără pierdere în totalitate a cunoştinţei) sau de tip sincopă (starea de leşin cu pierderea de scurtă durată a cunoştinţei). Iată ce probleme de sănătate poate ascunde leșinul. Potrivit studiilor, 33% din populaţie leşină cel puţin o dată în de- cursul vieţii.

Factori de risc implicați

Potrivit oamenilor de știință, majoritatea cauzelor care conduc la apariția leșinului sunt necunoscute, însă există mulți factori de risc, precum frica exagerată sau traumele emoționale, durerea severă, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, nivelul redus al glucozei din sânge, respirația rapidă și sacadată (sindromul de hiperventilație), statul într-o anumită poziție un timp îndelungat sau chiar ridicarea bruscă de pe scaun sau din pat. De asemenea, e posibil să leșinați dacă faceți efort fizic la temperaturi ridicate, dacă tușiți puternic, aveți crize convulsive, ați consumat droguri sau alcool în exces sau ați administrat medicamente antihipertensive, antihistaminice, antidepresive sau betablocante.

La căldură excesivă se pot înregistra scăderi masive de calciu

Mai ales în perioadele de vară, o persoană poate leșina ca urmare a deshidratării. De asemenea, la căldură excesivă se pot înregistra și scăderi masive ale rezervelor de calciu din organism, ceea ce duce la mani- festări clinice ale spasmofiliei, de multe ori asociată cu lipotimia. Criza de spasmofilie poate aduce în plus convulsii asemănătoare celor din epilepsie, încleștarea gurii și a degetelor, care alarmează și mai tare familia pacientului și cresc starea de agitație din jurul acestuia. Există însă și afecțiuni care pot cauza leșin, cele mai importante fiind diabetul, hemoragia cerebrală, ateroscleroza, aritmia cardiacă, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, anxietate sau atacuri de panică și, nu în ultimul rând, boala cronică pulmonară. O persoană care leşină la serviciu după o zi aglomerată, în care a fost nevoită să se agite mult şi în care nu a avut timp să mănânce, a cedat fizic din cauza insuficientelor resurse energetice. În plus, o varietate de afecţiuni neurologice pot avea ca manifestare leşinul, însă cel mai frecvent pierderea bruscă a cunoştinţei însoţeşte criza de epilepsie. Alte afecțiuni în urma cărora vă puteți pierde temporar cunoștința sunt anemiile, atacul de panică, șocul septic sau cel anafilactic.

Simptomatologia afecțiunii

În funcție de cauza care a dus la apariția leșinului, specialiștii împart acest simptom în trei categorii. Prima este sincopa vasovagală, care este cauzată de o traumă emoțională, stres sau statul într-o anumită poziție și care este însoțită de tulburări vizuale, greață, chiar vărsături, paloare, puls redus și vâjâituri în urechi, sincopa de sinos carotidian, determinată de purtarea unui guler mulat sau de întoarcerea spre lateral a capului și sincopa situațională, cauzată de urinare, tuse, tulburări gastrointestinale. Întrucât apare atunci când sângele nu mai ajunge suficient de repede la creier sau există un deficit de sânge, înainte de leșin vă puteți confrunta cu stări de amețeală sau de slăbiciune, tulburări de auz sau vedere, deshidratare, cefalee, tremurături, greață fără vărsături, transpirație abundentă și uneori confuzie.

Cum trebuie procedat în acordarea primului ajutor

772 15 2Dacă persoana care a leșinat nu suferă de vreo afecțiune medicală, atunci nu are nevoie de tratament, pentru că își poate reveni în doar câteva minute. Dacă însă leșinul se repetă, este clar că ascunde o problemă de sănătate și este absolut necesar să vă prezentați la un consult de specialitate. De ajutor medical urgent vor avea nevoie persoanele care au dificultăți de respirație, nu își revin după câteva minute de la leșin, în timpul căderii s-au lovit iar rana sângerează, femeile însărcinate, persoanele care suferă de diabet sau cele care prezintă bătăi anormale ale inimii ori se plâng de dureri de piept, dar și cei care prezintă tulburări de vedere și de vorbire și nu își pot mișca membrele. Dacă o persoană vă spune că are senzația că va leșina, trebuie să o întindeți urgent pe jos, având grijă să-i sprijiniți capul, pentru a preveni eventualele vărsături. Aveți grijă să-i puneți picioarele mai sus decât corpul, deoarece în această poziție va crește cantitatea de sânge pe care o primește creierul pacientului și, de multe ori, duce la ieșirea spontană din starea de lipotimie. Stropiți fața pacientului cu apă rece. Dacă cineva leșină în fața dumneavoastră, e foarte important să nu vă panicați și să-i asigurați un climat de liniște în jur. Agitația celor din jur, urletele, țipetele nu fac decât să agite pacientul, agravându-i starea de stres. Dacă starea de lipotimie se prelungește, e nevoie să ajutor medical de urgență, apelând 112. Specialiștii susțin că lipotimia poate apărea și la persoanele aparent sănătoase, dar la care se asociază factori de risc, precum corsetele sau hainele prea mulate, deprivarea de somn, statul prelungit în picioare în spații închise, neaerisite, sau orice emoție pozitivă sau negativă bruscă.

Pentru a depista cauza care a condus la apariția leșinului, se recomandă să faceți analize de sânge, ecocardiogramă, electrocardiogramă, electroencefalogramă, examinarea capului la computerul tomograf, dar și monitorizarea  ambulatorie a tensiunii arteriale cu ajutorul monitorului Holter

Vinovată este scăderea cantității de sânge oxigenat care ajunge la creier

La copii, lipotimia poate apărea din cauza unei disfuncţii a urechii interne

În ceea ce îi privește pe cei mici, leșinul se poate instala pe fondul unor afecțiuni cardiace sau malformații congenitale ale inimii, hipertensiune pulmonară, lipsa sau oxigenarea necorespunzătoare a creierului, respirație accelerată ce diminuează fluxul sangvin care ajunge la creier, pe fondul unor boli neurologice sau psihice precum epilepsia sau isteria, din cauza unei disfuncții a urechii interne. Alte cauze ar putea fi deshidratarea sau starea de sufocare, în special în locuri foarte aglomerate ce nu sunt aerisite suficient. Dacă vă confruntați cu o asemenea situație, luați copilul pe brațe și duceți-l într-un loc unde să aibă aer. Poziția orizontală este cea mai recomandată, copilul fiind puțin întors într-o parte. Chemați de urgență medicul și, până la venirea acestuia, ștergeți-i fruntea cu puțină apă rece sau înmuiați-i buzele cu apă, mai ales dacă este foarte cald.