Main menu

header

770 13 1de Elena Marinescu şi Florica Pintea

Lipsa gravitației ucide celulele canceroase. Aceasta este o descoperire care poate revoluționa medicina. În experimentele făcute pe Pământ, 80% până la 90% dintre tumorile maligne au murit, după o singură zi, în condiții de microgravitație. Și asta s-a întâmplat în lipsa oricărui alt tratament - sunt rezultate remarcabile obținute recent de cercetătorii australieni. Pasul următor este studierea acestui fenomen pe Stația Spațială.

Lipsa gravitației ucide tumorile

Joshua Chou, specialist în ingineria biomedicală la Universitatea de Tehnologie Sydney, a început să studieze celulele canceroase după ce mai mulți apropiați s-au îmbolnăvit de această maladie. A testat până acum cu succes patru tipuri de cancer, din diferite părți ale corpului: sân, ovare, plămâni și nas, iar ideea de a testa comportamentul celulelor canceroase în spațiu i-a venit după ce a condus un studiu asupra prevenirii pierderii de țesut osos în spațiu. „Studiul meu este în domeniul mecano-biologiei celulare și se concentrează pe înțelegerea modului în care celulele din corp percep gravitația și forțele mecanice. Cancerele sunt foarte sensibile la mediul care le înconjoară și de aceea se pot forma tumori, pentru că numeroase celule canceroase se unesc. Așa că m-am gândit că în cazul în care celula canceroasă își pierde capacitatea de a simți mediul înconjurător, cum ar mai putea forma tumori? Ca să pot face acest lucru, am creat un dispozitiv microgravitațional, care practic să simuleze un mediu cu gravitație 0, și așa am putut face acest test. Am aflat că patru tipuri diferite de cancer au dispărut în decursul a 24 de ore în acest mediu microgravitațional. Acest lucru a întărit ipoteza că aceste cancere au ceva în comun, și anume capacitatea de a simți mediul înconjurător”, a explicat Joshua Chou.

Mostre pe Staţia Spaţială Internaţională în 2020

El a mai declarat că este imposibil să fie creat un tratament de tipul „glonț de argint” pentru cancer și asta pentru că această boală diferă în funcție de pacient, iar oamenii reacționează diferit. „Însă vreau să știu dacă au ceva în comun aceste tipuri de cancer. Acesta este motivul pentru care le-am pus în condiții de microgravitație”, a explicat omul de ştiinţă. Împreună cu unul dintre studenţii săi, Chou intenţionează să trimită în cursul anului 2020 mostre cu celule canceroase la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. De peste două decenii, cercetătorii investighează modul în care celulele se grupează în clustere tridimensionale în microgravitaţie, aşa-numitele celule sferoide, iar scopul principal al studiilor de laborator este descoperirea unor biomolecule capabile să activeze procesul de autodistrugere a celulelor bolnave prin inhibarea anumitor proteine.

În doar 24 de ore, 80%-90% dintre aceste celule canceroase au murit

Peste 100 de români sunt răpuşi zilnic de această boală nemiloasă

Cel puţin 50.000 de români mor anual de cancer, adică în jur de 140 de oameni în fiecare zi. Specialiştii din România cred că în viitor va creşte numărul ieșirilor în spațiu tocmai pentru a trata bolnavii de cancer. Mai mult, aceştia estimează că, în 20-30 de ani, vor exista spitale cosmice pentru cele 1.000 de cancere diferite câte există în prezent pe Terra.