Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Menopauza timpurie, risc de boli cronice

Femeile care intră la menopauză foarte devreme, înainte de vârsta de 40 de ani, prezintă un risc semnificativ crescut de a dezvolta afecțiuni cronice, unele foarte grave, mai târziu în viață, arată datele unei cercetări care s-a desfășurat în cadrul Universității Queensland, din Brisbane, Australia. După observarea a peste 5.000 de femei timp de mai bine de două decenii, specialiștii au concluzionat că persoanele care au intrat devreme la menopauză au prezentat risc crescut de dia- bet, afecțiuni cardiovasculare, astm, accident vascular cerebral și cancer de sân.

Igiena orală precară predispune la cancer de ficat

O cercetare de dată recentă, derulată în cadrul Universității Queens, din Belfast, Irlanda de Nord, a pus în evidență faptul că persoanele care nu se spală pe dinți în mod regulat și nu păstrează o igienă orală optimă riscă să dezvolte carcinom hepatocelular, cea mai comună formă de cancer de ficat. După analizarea datelor a circa 500.000 de subiecți, experții au izbutit să facă o legătură directă între problemele dentare cel mai des întâlnite - gingii inflamate, ulcere orale, pierderea dinților - și riscul de instalare a acestui tip de cancer.

Nopţile pierdute pot declanşa Alzheimer

O singură noapte pierdută generează o modificare a unei proteine din creier care este asociată cu declanșarea Alzheimer, arată rezultatele unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Uppsala, din Suedia. Potrivit rezultatelor analizelor efectuate asupra subiecților care au participat la experiment, după doar o noapte nedormită, nivelul proteinei amintite a crescut cu o cincime. Studiul a pornit de la un rezultat anterior, care a pus în evidență faptul că organismul elimină în timpul somnului placa responsabilă de instalarea Alzheimer.

Ţigara electronică creează o dependenţă extrem de gravă

Psihiatrul Adam Winstock, de la University College, din Londra, afirmă că fumătorii de țigări electronice nu-și dau seama câtă nicotină inhalează, iar acest fapt are potențialul de a genera o dependență mult mai gravă decât cea de care suferă fumătorii de țigarete. Concret, în special cei care au făcut trecerea de la fumatul „clasic” la cel electronic nu mai limitează numărul de țigări și „pufăie” constant, fără să mai poată controla cantitatea de substanțe pe care le introduc în plămâni.