Main menu

header

764 12 1de Elena Marinescu şi Sorin Dumitrescu

Doctor Norm Campbell, expert în hipertensiune, este de părere că acţiunile autorităţilor în vederea reducerii consumului de sare trebuie să fie mai clare. Avertismentul survine în contextul în care există tot mai multe dovezi ştiinţifice că excesul de sare din alimentaţie este asociat cu un risc crescut al unor probleme cardiovasculare şi chiar de moarte prematură.

Joacă un rol foarte important în echilibrarea balanţei fluidelor în organism

După cum se ştie, clorura de sodiu (sarea de bucătărie) joacă un rol foarte important în echilibrarea balanţei fluidelor în organism, fiind esenţială pentru buna funcţionare a muşchilor şi a terminaţiilor nervoase. Însă problemele apar atunci când aportul de sare în alimentaţie depăşeşte limitele normale: 2-5 grame/zi. Excesul de sare determină apariţia hipertensiunii arteriale, unul dintre principalii factori de risc cardiovascular, dar şi a cancerului de stomac, litiazei renale sau a diabetului. Într-un articol recent publicat în „Journal of Clinical Hypertension”, fosta preşedintă a Ligii Mondiale a Hipertensiunii argumentează că este nevoie de o serie de acţiuni mult mai clare şi precise în ceea ce priveşte reducerea nivelului de sare din dieta noastră. Una dintre soluţiile propuse implică folosirea etichetelor pentru semnalarea nivelurilor de sare din produse şi din preparate, precum şi riscurile pe care acestea le au asupra sănătăţii. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit ca ţintă până în anul 2025 scăderea consumului de sare cu 30%, iar guvernele şi industria alimentară au lucrat împreună să reducă cantitatea de sare din alimentele procesate. Totuşi, trebuie să facem eforturi în vederea creşterii conştientizării în rândurile consumatorilor”, a explicat doctor Campbell.

„Excesul de sodiu poate duce la o presiune arterială crescută şi favorizează cancerul stomacal”

764 12 2„Deşi multe state derulează politici prin care să încurajeze populaţia să consume mai puţină sare, nu cred că există containere de sare care să aibă pe ele avertismente legate de pericolul asupra sănătăţii”, a adăugat specialista citată de Medicalxpress. „Etichetele de avertizare de pe pachetele de sare reprezintă o soluţie simplă, eficientă pentru a ne asigura că pericolele pe care consumul de sare le ridică sunt cunoscute de miliarde de oameni la nivel global”, a explicat doctor Jacqui Webster. Experţii au propus folosirea următorului avertisment: „Excesul de sodiu poate duce la o presiune arterială crescută şi favorizează cancerul stomacal. Consumaţi cu grijă!”.

Consumul excesiv poate fi ascuns în diverse produse alimentare

Experţii, citaţi de webMD.com, atrag atenţia că, în mod surprinzător, consumul excesiv poate fi ascuns în diverse produse alimentare din magazine, despre care nu ştim că au un conţinut mare de sodiu. Potrivit statisticilor, doar 10% din sarea pe care o consumăm zilnic vine din solniţă şi 77% provine de la alimentele procesate sau din mâncarea de la restaurant. Specialiştii au realizat o listă cu cele mai sărate alimente, dar şi cu câteva ponturi pentru a evita consumul de sare în exces.

Sucuri de legume şi fructe

Băuturile pe bază de legume şi fructe obţinute la storcător sunt foarte sănătoase şi hrănitoare datorită conţinutului natural de nutrienţi, însă pot conţine şi un nivel mare de sare. De exemplu, o cană cu suc natural de portocale conţine 653 mg sare.

Legume conservate

Considerate un înlocuitor sănătos al legumelor proaspete de sezon, legumele conservate prezintă riscul de a avea un adaos de sodiu în sucul de conservare sau al diverselor sosuri care au rolul de a le aromatiza. De aceea, este bine să alegeţi conservele care au menţiunea „fără adaos de sare”.

Mezelurile

Carnea, inclusiv carnea de pui sau de peşte, oferă 28% din cantitatea zilnică de sare, însă carnea procesată sub formă de mezeluri uneori dublează această cantitate. De pildă, 100 g salam conţin 1,8 g, iar şunca afumată - 1,6 g.

Supe, sosuri, condimente

Pentru refacerea deficitului de săruri şi minerale din organism, persoanelor aflate în convalescenţă sau celor care au avut un episod diareic li se recomandă supe călduţe (de exemplu, o cană cu supă de pui poate conţine în jur de 1,106 mg sare). De asemenea, supa instant conţine 8-11 g/100 ml sare. Şi sosurile şi condimentele au un conţinut ridicat de sodiu (100 mg ketchup înseamnă un adaos de 178 mg sare).

Medicamentele

În mod surprinzător, anumite medicamente - în special antialgicele - conţin cantităţi mari de compuşi de sodiu. De aceea, este bine să citiţi cu atenţie lista ingredientelor şi avertismentele privind efectele adverse provocate de conţinutul de sodiu (de exemplu, provoacă retenţie de lichide, edeme etc.).

Apelaţi la sarea fără sodiu sau suplimentaţi dieta cu potasiu!

La pacienţii care suferă de hipertensiune, reducerea consumului de sare este potenţată şi de efectul medicamentelor antihipertensive, fiind posibilă controlarea presiunii arteriale cu doze mai mici de medicaţie. În plus, la aceşti pacienţi aportul de sodiu - sare de bucătărie, dar nu numai - este foarte important în reuşita stabilizării tensiunii arteriale. Pentru hipertensivi, există opţiunea înlocuirii sării normale cu sarea fără sodiu, disponibilă în farmacii. Înainte de a se proceda însă la această înlocuire, pacienţii trebuie să efectueze o ionogramă (care arată concentraţia în sânge a sodiului, potasiului, calciului şi a magneziului) şi să urmeze sfatul medicului curant atunci când este vorba despre decizia de a înlocui un tip de sare cu un altul. Studiile au arătat că reducerea aportului sodiului la 75 mq/zi conduce la o scădere a presiunii sistolice cu 5 mmHg şi la o reducere cu 2,6 mmHg a presiuniii diastolice. Un alt element care poate ajuta la reducerea presiunii sangvine este suplimentarea dietei cu potasiu, de la 50 la 120 mg/zi.

Organismul are nevoie de circa 3-5 g sare de bucătărie pe zi

Organismul are nevoie de o cantitate de 1-2 g sodiu, ceea ce înseamnă circa 3-5 g sare de bucătărie (NaCl). Pe de altă parte, necesarul de sodiu al oganismului sporeşte în funcţie de temperatura ridicată, munca fizică grea şi alţi factori. În mod normal, un consum de 5 g sodiu pe zi - corespondentul a 8 g sare de bucătărie - nu poate fi dăunător sănătăţii. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consumă cantităţi de sare de circa 10-15 g sare pe zi, adică 6-9 g sodiu, depăşind limitele recomandate de ghidurile nutriţionale.

Doar 10% din sarea consumată în fiecare zi provine din solniţă

2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an prin simpla reducere a consumului de sare