Main menu

header

762 13 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Un studiu de dată recentă a pus în evidență legătura dintre dieta ketogenică și apărarea împotriva gripei, ceea ce reprezintă o veste excelentă pentru cei care vor să-și ajute organismul să lupte în mod natural cu virusul gripal, tot mai complex și mai agresiv de la an la an.

Rată de infectare mult redusă

Infectarea cu virusul gripal ucide doar în SUA zeci de mii de persoane și pune o presiune uriașă, de zeci de miliarde de dolari, pe sistemul de sănătate. Deși introducerea vaccinului gripal a îmbunătățit enorm infernala statistică a acestei boli, oamenii de știință rămân în căutarea febrilă a unor soluții terapeutice de a combate atacul devastator al virusului gripal, iar una dintre modalitățile recent relevate este răspunsul sistemului imunitar la dieta ketogenică. Potrivit experților de la Școala de Medicină Yale, din SUA, în rândul animalelor de laborator injectate cu virusul gripal care urmau dieta ketogenică s-a înregistrat o rată de infectare mult mai redusă față de exemplarele care aveau un regim bazat pe carbohidrați.

Alimentează sistemul imunitar cu energia necesară

Potrivit experților, acest rezultat este generat de faptul că dieta ketogenică blochează formarea unor proteine complexe care determină răspunsurile greșite ale sistemului imunitar în fața virusului. „Rezultatele acestui studiu au fost complet neașteptate. Am observat că felul în care organismul arde grăsimile din această dietă poate alimenta sistemul imunitar cu energia necesară luptei cu virusul gripal”, explică specialistul Akiko Iwasaki, co-autor al cercetării. „Răspunsul la întrebarea cum combatem virusul gripal nu este neapărat apelul la medicamente care să atenueze simptomele, ci mai degrabă schimbarea de dietă, care poate avea un impact major asupra felului în care organismul răspunde la infecție”, arată specialiștii americani, într-un comunicat.

Regimul, pe scurt

Dieta ketogenică este dificilă, dar nu imposibilă. Se pot consuma alune de pădure crude, migdale crude, alte tipuri de seminţe şi nuci, uleiuri vegetale, smântână fermentată, unt, avocado, cocos, slănină, măduvă, creier, ficat. Proteinele provin din carne de vită, porc, oaie, pește, brânzeturi fermentate, concentrate proteice cu absorbţie lentă, ouă. Fibrele şi carbohidraţii vin din salată, legume fibroase (spanac, broccoli, varză, ceapă, usturoi, ardei kapia, fasole verde, castraveţi. Alimente interzise: orice fel de cereale şi produse derivate (fulgi, paste, pâine), porumb, cartofi, fructe (cu câteva excepţii), lactate nefermentate, miere, zahăr, băuturi carbogazoase, alcool. Numărul de mese va trebui să fie de cel puţin patru pe zi. Este foarte important să nu săriți peste mese, cel puţin până când corpul se va obişnui să ardă grăsimi pentru energie.

Cu dieta ketogenică se poate arde până la un kilogram de grăsime pe săptămână

Maximizează arderea grăsimilor

Pe lângă pierderea de kilograme și creșterea de masă musculară, dieta ketogenică este creditată cu o serie de avantaje: reduce apetitul, măreşte energia psihică şi fizică, este mai ieftină decât alte regimuri alimentare, stimulează motivația, scade colesterolul „rău” odată cu cel total, susține imunitatea și s-a dovedit una dintre cele mai eficiente diete pentru slăbire şi sporturi de anduranţă, maximizând acele procese metabolice responsabile cu arderea grăsimilor.