Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Periajul dentar reduce riscul de fibrilaţii atriale

Menținerea în bună stare a danturii implică periajul zilnic, ața dentară și două vizite anuale la medicul stomatolog. Experții sud-coreeni de la Universitatea Ewha Womans au evidențiat relația dintre igiena dentară și riscul de fibrilații atriale și atac de cord. Concret, s-a stabilit că infecțiile bucale cauzate de dantură sporesc pericolul instalării unor bătăi neregulate ale inimii. Potrivit rezultatelor cercetării, persoanele care își perie dantura de cel puțin trei ori pe zi prezintă un risc mai scăzut cu zece procente de a face atac de cord.

Probioticele combat colicii bebeluşilor

Până în prezent, tratarea colicilor sugarilor cu ajutorul „bacteriilor prietenoase” a dovedit rezultate modeste. Dar specialiștii de la Universitatea „Federico II”, din Napoli, Italia, au demonstrat că administrarea tulpinii de Bifidobacterium animalist timp de 28 de zile a redus crizele cu 50% și a îmbunătățit mult somnul bebelușilor. „Studiul nostru evidențiază importanța calității florei intestinale împotriva colicilor sugarilor”, explică specialistul Roberto Berni Canani.

Tulburările de somn generează indispoziţia matinală

Potrivit datelor unui studiu realizat de compania americană Hatch, majoritatea persoanelor se trezesc aproape în fiecare dimineață (circa 300 de zile pe an) într-o dispoziție proastă, care, în funcție de temperament și de întâmplările ulterioare, poate deveni permanentă. Experții pun acest efect pe seama tulburărilor de somn, a stresului și anxietății, a drumurilor la baie, a sforăitului partenerului. Pentru a combate această urmare a lipsei de odihnă, participanții la teste au afirmat că fac yoga sau meditație ori că… se uită la televizor pentru a adormi mai ușor.

Inflamaţiile, direct legate de „înceţoşarea“ minţii

Specialiștii britanici de la Universitatea din Birmingham, împreună cu colegi olandezi, au relevat faptul că „încețoșarea” minții este în directă legătură cu inflamațiile cauzate de afecțiunile de care suferă o persoană. Potrivit rezultatelor unui studiu corelat, inflamațiile determină creierul să nu mai poată rămâne la fel de alert. Experții au determinat faptul că cea mai afectată este zona creierului responsabilă cu văzul, simțul pe care oamenii se bazează în proporție covârșitoare pentru evaluarea realității în- conjurătoare.