Main menu

header

760 13 2de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Un nou dispozitiv pe bază de magneți este recomandat bolnavelor de cancer la sân care urmează un tratament cu efecte secundare tipice menopauzei.

Pot înlătura bufeurile tipice menopauzei

Unul dintre cele mai eficiente medicamente împotriva cancerului de sân poate avea efecte secundare atât de severe, încât să determine pacientele să renunțe la medicație. „Chimioterapia poate întrerupe funcționarea ovarelor, așa încât producția de estrogen este oprită. Aceasta are ca urmare simptome specifice menopauzei, cu efectele cunoscute”, punctează Tena Walters, de la Spitalul Lister, din Londra. În aceste condiții, pentru a înlătura bufeurile ce pot duce bolnava la a înceta să ia un medicament ce poate scădea de 40 de ori șansele de recurență a temutei boli, de regulă se recurge la alte medicamente, dar nici această soluție nu a demonstrat o viabilitate optimă. Așa s-a ajuns la... magneți.

Interacționează cu sângele și creierul

Cu circa cinci ani în urmă, o pacientă care făcea chimioterapie i-a mărturisit medicului că scăpa de efectele de menopauză cu ajutorul unui magnet pe care îl purta sub haine. Imediat au început testările care au dat naștere dispozitivului LadyCare, recomandat a fi purtat în permanență. Deși nu se cunosc încă mecanismele exacte care stau la baza reacțiilor, este posibil ca magnetul să interacționeze cu fierul din globulele roșii sau cu sistemul nervos, mai exact cu partea care controlează nivelul la care transpiră o persoană. Experimentele derulate pe 508 femei au dat la iveală faptul că un sfert dintre acestea au înregistrat o scădere a simptomelor cu proporţii între 50% și 100%. „Rezultatele au fost semnificative”, arată Walters, citată de revista „European Journal of Surgical Oncology”.

„Am paciente care îmi spun că simptomele lor s-au micșorat odată cu utilizarea acestor magneți, care oricum nu fac niciun rău“ (Kefah Mokbel, London Breast Institute)