Main menu

header

760 15 1de Daria Mândru şi Alexandru Brădescu

Depresia e o tulburare ce afectează peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care peste 2 milioane dintre cei diagnosticați sunt români. Lăsată netratată, depresia poate culmina în suicid. O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Hauzhong, China, a descoperit că ingerarea de agenți antiinflamatori precum aspirina, paracetamolul, statinele și antibioticele pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei majore.

Au participat 1.610 persoane

Savanții au analizat 30 de studii existente, care includeau în total 1.610 persoane, pentru a investiga cât de eficace și sigur e ca suferinzii de tulburări depresive majore să se trateze cu agenți antiinflamatori, fie exclusiv, fie în combinație cu antidepresive. Ambele grupuri au fost comparate cu participanți care au primit placebo. Agenții antiinflamatori din studii includ medicamentele antiinflamatoare nesteroidene, acizii grași Omega 3, inhibitorii care stopează producția de substanțe chimice inflamatoare, statinele, steroizii, antibioticele (minociclinele), modafinilul (medicament care tratează tulburările de somn) și N Acetil cisteina (cunoscută și ca NAC și consumată ca supliment antioxidant și pentru a fluidiza excesul de flegmă la bolnavii de fibroză chistică). Rezultatele, publicate în Jurnalul de neurologie, neurochirurgie și psihiatrie, au arătat că agenții antiinflamatori au redus semnificativ și fără riscuri simptomele depresiei majore și au fost cu 52% mai eficienți în reducerea severității simptomelor în general și cu 79% mai eficienţi în eliminarea simptomelor decât un placebo. Efectul agenților antiinflamatori a fost și mai puternic când au fost adăugați la un tratament standard cu antidepresive.

Nu au efecte adverse grave

Când cercetătorii au analizat care dintre agenți a avut cel mai mare impact, au descoperit că antiinflamatoarele nesteroidiene, acizii grași Omega 3, statinele și minociclinele au fost cele mai eficiente în a reduce simptomele depresive majore, comparativ cu placebo. Cu toate astea, agenții antiinflamatori nu au părut să amelioreze calitatea vieții pacienților. Cercetătorii au explicat că motivul ar putea fi că doar un număr mic de studii analizează și acest aspect. Mai mult, tulburarea depresivă majoră e o boală cronică ce necesită tratament pe termen lung și „e dificil să obții o îmbunătățire măsurabilă a calității vieții în doar câteva săptămâni”. Nu s-au observat efecte secundare importante în urma luării agenților antiinflamatori, însă cei care au primit statine și NAC au raportat unele simptome la nivel abdominal. Echipa a precizat că, dat fiind faptul că majoritatea studiilor au durat între patru și 12 săptămâni, efectele secundare sunt imposibil de urmărit pe termen lung. Deși s-a subliniat că sunt necesare studii suplimentare, echipa a conchis: „Rezultatele acestei analize sistematice sugerează că agenții antiinflamatori joacă rol antidepresiv la pacienții cu tulburare depresivă majoră și administrarea lor nu pare să aibă efecte adverse grave”.

Factori declanşatori

Principalele cauze declanșatoare ale depresiei sunt temerile financiare, problemele din interiorul familiei, stresul de la locul de muncă sau, în cazul adolescenților, stresul de la școală, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul rețelelor de socializare), instabilitatea din familie, lipsa timpului petrecut cu părinții, lipsa mișcării și a activităților sănătoase. Psihologii spun că primul pas și cel mai important care trebuie făcut la apariția simptomelor e consultarea unui specialist.