Main menu

header

754 14 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Giganții mondiali ai tehnologiei continuă să dezvolte sisteme care să vină în ajutorul sănătății oamenilor. Din această categorie face parte și ceasul „Emma”, care și-a demonstrat deja eficacitatea în cazul unui pacient cu Parkinson.

Întrerupe transmiterea tremurului

Dispozitivul creat de Microsoft este capabil să trimită mici vibrații prin încheietura mâinii, iar acest lucru atenuează tremurul generat de maladia Parkinson. Totul a pornit de la povestea Emmei Lawton, un designer în vârstă de 32 de ani, diagnosticată cu teribila maladie în 2013. Haiyan Zhang, de la gigantul IT, a pus la punct un sistem care s-o ajute pe femeie, în sensul că „întrerupe transmiterea tremurului printr-o vibrație creată după un model special”, după cum a explicat creatorul dispozitivului. Mai exact, datorită unei combinații de senzori de mișcare și prin inteligență artificială, ceasul „Emma” reacționează la simptomele bolii, cum sunt tremuratul membrelor şi instabilitatea corpului. El conține mici motorașe, de dimensiunea unei monede, care vibrează, iar aceste vibrații produc un „scurtcircuit” în comunicarea anormală dintre creier și mână, care cauzează tremuratul.

Sprijin concret pentru o viață normală

Cu ceasul „Emma” la mână, tânăra, care a dat numele dispozitivului, a reușit să scrie lizibil și chiar să tragă linii drepte, acțiuni pe care îi era tot mai greu să le ducă la capăt, notează „The Telegraph”. Potrivit reprezentanților producătorului, această tehnologie are potențialul de fi foarte utilă pentru pacienții cu Parkinson, sprijinindu-i în efortul de a gestiona simptomele care îi împiedică să ducă o viață normală: „Odată ce aceste simptome pot fi identificate și măsurate, este posibil să fie dezvoltate tehnologie și dispozitive care să-i ajute pe oameni”.

Producătorul continuă cercetările

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică degenerativă, care provoacă tremuratul mâinilor, mișcări lente și instabilitatea corpului, iar în timp duce la distrugerea iremediabilă a creierului. Bolnavii nu mai pot vorbi normal, nu mai pot scrie, și în cazurile grave nu se mai pot hrăni sau îmbrăca singuri, pierzând complet controlul asupra membrelor. Din păcate, boala nu poate fi vindecată, dar tratamentele pot ameliora simptomele, oferind bolnavilor mai mult confort și mai multă libertate. Producătorul a anunțat că va continua cercetările pe acest segment, dezvoltând implicațiile inteligenței artificiale în noua tehnologie, pentru a se determina dacă „Emma Watch” poate ajuta cât mai mulți bolnavi de Parkinson.

Boala Parkinson afectează peste 10 milioane de oameni din întreaga lume