Main menu

header

753 14 1de Valeria Roman şi Sorin Dumitrescu

Ministerul Sănătății a achiziționat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin destinate imunizării gratuite a persoanelor din categoriile de risc. Deja a început vaccinarea personalului medical, 50.000 de doze fiind trimise în teritoriu. Alte aproape 500.000 de doze dintre cele 1,5 milioane achiziționate au ajuns în România din 10 octombrie și urmează să fie distribuite în noiembrie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca pentru sezonul gripal 2019-2020 să se folosească un vaccin tetravalent, care să conțină patru tulpini de virus inactivat, două de tip A și două de tip B. Despre momentul potrivit al vaccinării, efectele secundare și imunizarea copiilor ne-a vorbit medicul Sandra Alexiu (medalion), președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, membru al grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Ministerul Sănătății a cumpărat doze speciale pentru copiii mai mici de 3 ani

- Campania de vaccinare a început după data de 15 octombrie, dar vaccinurile s-au găsit în farmacii cu mult timp înainte. Ați avut deja pacienți care s-au grăbit să se imunizeze contra gripei?

- Sigur că da. Sunt pacienți care imediat cum a apărut vaccinul și-au procurat fiolele din farmacii. Cred că au epuizat prima tranșă alocată, dar stocurile urmează să fie refăcute rapid. După cum bine știți, vaccinul nu se eliberează decât cu prescripție medicală. Pe baza rețetei, pacienții își pot comanda și apoi cumpăra vaccinul din farmacii.

- Anul acesta, Ministerul Sănătății a achiziționat mai multe doze de vaccin. 1,5 milioane de oameni ar trebui să se imunizeze în acest sezon, conform achizițiilor. Ce știți despre acest lucru?

- Da, este adevărat. Anul trecut, populația nu s-a vaccinat la timp. S-a căutat cu disperare vaccinul după ce a început alerta cu decesele și internările masive în spitale. Cred că am învățat o lecție, văd că deja oamenii vin să-și facă imunizarea din timp. Totuși, din ceea ce știm, medicii de familie au solicitat mai bine de 2 milioane de doze în luna iunie, când s-a făcut o estimare a necesarului.

- Ce fel de vaccin gripal a achiziționat Ministerul Sănătății?

- Este vorba despre un vaccin tetravalent, deci cu patru tipuri de virus gripal inactivat, două de tip A și două de tip B, compoziția fiind stabilită folosind virusuri care au circulat cel mai mult anul trecut. Acestea sunt cel mai probabil virusurile care vor produce gripa și în acest an. În 2019, suma investită de Ministerul Sănătății a fost mai mare. Vaccinul tetravalent este mai scump, de fapt este dublu ca preț față de cel trivalent. Mai mult, pentru că vaccinul achiziționat se adresează copiilor cu vârsta peste 3 ani, iar cei mai mici de această vârstă fac parte din categoria de risc, ministerul a achiziționat în plus 10.000 de doze pentru copiii mici.

„Vaccinarea se face toamna, înainte de debutul sezonului de gripă”

753 14 2- Este vreo diferență între cele două tipuri de vaccin?

- Nu este nicio diferență între ele ca și compoziție. Noi trebuie să ținem însă cont de recomandările din prospect, care vin în urma unor studii. Producătorul nu poate modifica acest prospect dacă studiile nu sunt încheiate pentru grupa de vârstă foarte mică. De exemplu, anul trecut, Influvac Tetra era prevăzut pentru persoanele de peste 18 ani. Anul acesta s-au încheiat și concluzionat studiile și el este recomandat copiilor cu vârsta peste 3 ani. Între 6 luni și 3 ani, se poate folosi un alt vaccin, cu o altă denumire comercială. Vorbim despre vaccinul tetravalent Vaxigrip Tetra.

- Din 15 noiembrie vor fi distribuite medicilor alte 500.000 de doze. De ce sunt aduse pe etape?

- Din păcate, dozele nu vin toate odată. Aceasta este o abordare istorică și un obicei este greu de schimbat... Din nefericire, în România, medicii de familie reprezintă ultima categorie de profesioniști cărora le este distribuit vaccinul. Nici producătorul nu face toate dozele odată. De fapt, sunt doi-trei producători care fac seruri de imunizare pentru toată lumea. Anul acesta, vaccinul gripal întârzie două-trei săptămâni peste tot în lume, nu doar la noi. De aceea vine în tranșe, pe măsură ce este furnizat. Noi vom primi mai întâi dozele pentru a face imunizarea categoriilor aflate la risc: vârstnici peste 65 de ani, copii (6 luni - 5 ani), personal medical și bolnavi cu anumite patologii cronice.

- Ca să fie clar pentru toată lumea, spuneți-ne când este momentul potrivit pentru a face vaccinul gripal.

- Momentul potrivit de vaccinare este toamna. Vaccinul se face cu două-trei săptămâni înainte de izbucnirea gripei. Vaccinul își face efectul în acest timp. Nu este obligatoriu să ne vaccinăm neapărat DOAR în luna septembrie, octombrie sau noiembrie. Au fost ani în România când s-au înregistrat două vârfuri de gripă, în ianuarie și în februarie. O persoană va fi imunizată până în mai-iunie anul următor. Este important de știut că vaccinul e bine să se facă oricând, chiar și în timpul valului de îmbolnăviri, cu mențiunea că o persoană este imunizată abia după ce trec cele două-trei săptămâni din momentul vaccinării, necesare formării unui titru de anticorpi protectori după vaccinare.

„De la an la an, numărul de îmbolnăviri la copii este tot mai mic, pe măsură ce se imunizează”

753 14 3- A început sezonul răcelilor, dar probabil că nu putem vorbi despre gripă, nu-i așa?

- Sunt miliarde de virusuri care circulă, depinde de comunități, depinde de tipul de virus circulant. Unele sunt rinovirusuri care dau rinite, guturaiuri de sezon, altele sunt adenovirusuri care dau răceli cu alterarea stării generale, cu dureri de cap, febră și afectarea oculară, dar sunt și enterovirusuri, care pot să dea tulburări de tranzit, vărsături. Virusul gripal este însă unul foarte grav, care afectează întregul organism și plămânul, pentru că vorbim inclusiv despre pneumonii, care pot cauza probleme chiar și oamenilor perfect sănătoși anterior. Virozele de sezon apar din cauza aglomerărilor în colectivități. Copiii de vârstă școlară și preșcolară sunt cei mai afectați, pentru că la vârsta de 4-5 ani fac și câte şase episoade de viroză pe sezon! Nu trebuie să ne îngrijorăm dacă cei mici se îmbolnăvesc, ci dacă nu o fac, pentru că acolo poate fi o problemă de reactivitate. De la an la an, numărul de îmbolnăviri la copii este tot mai mic, pe măsură ce se imunizează.

- Recomandați ceva suplimente alimentare, de exemplu vitamina C, în această perioadă?

- Nu e nevoie să suplimentăm vitamina C, ci să avem o alimentație echilibrată. Dacă mâncăm ce trebuie, ne odihnim suficient, ducem o viață ordonată, mai ieșim la aer curat, mai plecăm un week-end la munte, nu este nevoie de vitamine. Sistemul imunitar nu este o butelie de gaz pe care o umplem atunci când se golește. Trebuie avut grijă în permanență să nu ne consumăm de tot bateriile și rezervele.

- Dar siropurile care sunt pe piață și se spune despre ele că stimulează imunitatea?

- Orice supliment care stimulează imunitatea este un mit care circulă și cu care ne luptăm. Scopul este pur comercial. Nu se stimulează imunitatea cu siropuri, cum nu se poate stimula nici pofta de mâncare. Să nu uităm că aceste siropuri conțin foarte mult zahăr, coloranți și conservanți care nu ar trebui să ajungă în organismul copiilor. Ar trebui să folosim sucuri naturale de fructe, dar și acestea cu măsură, pentru că aici este vorba despre un concentrat de fructe. Gândiți-vă că din două-trei portocale facem abia un păhărel cu suc, ori mă îndoiesc că un copil poate să mănânce două-trei portocale dintr-odată.

„Are o absorbție rapidă”

- Este un mare plus vaccinul gripal care se administrează intranazal pentru copiii cărora le era frică de injecții?!

- Așa este. Vaccinul este disponibil în România de anul acesta, dar în alte țări el este de mai mult timp pe piață. Va apărea și la noi la începutul lunii noiembrie. Va putea fi achiziționat de părinți doar din farmacii, după ce obțin o prescripție de la medicul lor de familie. Nu este oferit gratuit de Ministerul Sănătății și este îmbuteliat într-un dispozitiv care seamănă cu o seringă fără ac, prevăzut cu o clemă care ajută eliberarea pe jumătate într-o nară și apoi restul în cealaltă. Acest vaccin poate fi administrat, evident, doar în urma unei consultații oferite de medic. Este un vaccin viu atenuat, nu este unul inactiv precum cel care se administrează intramuscular. De remarcat că în alte țări el este recomandat celor care au contraindicație pentru injecțiile intramusculare, fie la copii, fie la pacienții care iau anticoagulante.

- Cum se administrează de fapt?

- Doar intranazal, așa cum spuneam mai sus, fără niciun fel de risc. Chiar dacă persoanele mai sensibile strănută după ce primesc acest ser, nu trebuie să-și facă griji pentru că are o absorbție rapidă.

- De la ce vârstă poate fi folosit ca metodă de imunizare?

- Între 2 și 18 ani. Nu se administrează la adulți. Costă în jur de 100 de lei, depinde de farmacia de unde se achiziţionează.

„Este contraindicat persoanelor alergice la albuș”

- Există contraindicații în cazul acestui vaccin cu administrare intranazală?

- Nu are contraindicații majore. Nu-l administrăm dacă un copil are febră sau are un puseu de boală acută. Medicul va decide dacă trebuie vaccinat sau nu. Singura contraindicație este la persoanele cu istoric de alergii severe la ou. Este sintetizat pe ou embrionat și atunci vaccinul este contraindicat persoanelor care fac alergii grave la albuș. Se pot găsi urme de albumină în vaccin, dar este periculos doar pentru cei care au istoric de reacții anafilactice. Vorbim, deci, despre alergii grave, care au fost rezolvate doar în spital. Orice persoană poate consulta prospectul, el se găsește pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, se găsesc informaţii inclusiv despre reacțiile adverse și despre efectele secundare ale vaccinurilor, indiferent dacă vorbim despre cel intramuscular sau intranazal.

„Vaccinul intranazal este unul viu atenuat, nu este unul inactiv precum cel care se administrează intramuscular“

„Există posibilitatea să apară o reacţie locală la locul injectării“

- Există, totuși, reacții adverse la vaccinul gripal, indiferent că vorbim despre cel injectabil sau intranazal?

- Există posibilitatea să apară o reacție locală, adică să apară o roșeață la locul injectării sau să se întărească zona. Inflamația poate să dispară, însă, într-o zi, maximum două. Se recomandă o compresă cu apă rece. Nu gheață, varză, ceapă sau alte minuni ce se practică în popor! La cel intranazal, este posibil să apară strănutul, imediat ce este administrat. El este eliberat cu jet rapid pe mucoasă și există persoane mai sensibile. Pot să apară și mici manifestări de rinită câteva zile după. Un nas înfundat care curge este tot ce se poate întâmpla timp de o zi sau două.