Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Spaţiile închise aduc răceala de toamnă

Un studiu condus de expertul în boli infecțioase William Schaffner, de la Spitalul Universității Vanderbilt, din SUA, a pus în evidență faptul că răcelile de toamnă nu se datorează aerului rece, ci „închiderii” în spații neaerisite, în care germenii pot trăi mai mult. De asemenea, umiditatea scăzută din timpul iernii ajută virusurile să se evapore și să rămână în aer suficient timp pentru ca o persoană să le inspire. Potrivit acelorași rezultate, apropierea fizică dintre oameni în sezonul rece permite ca agenții patogeni să-și găsească foarte repede „gazde” umane.

Vaccinare antigripală gratuită în România

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.500.000 de doze de vaccin gripal. Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide. Primele 50.000 de doze de vaccin sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical. Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă şi vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

Viaţa la ţară amână menopauza

Potrivit unei cercetări desfășurate la Universitatea din Bergen, Norvegia, femeile care trăiesc în provincie intră la menopauză în medie cu circa 16 luni mai târziu decât cele de la oraș. Potrivit experților norvegieni, explicația rezidă în atenuarea nivelului de stres citadin în cazul femeilor care trăiesc în mediul rural. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât menopauza aduce după sine o mulțime de alte riscuri, cum sunt cele de boli de inimă sau de osteoporoză.

Deficitul de proteine generează căderea părului

Problemă tot mai des întâlnită în lumea contemporană, care se hrănește din ce în ce mai prost, deficitul de proteine are printre cauzele cele mai vizibile căderea părului. Potrivit specialiștilor americani care au realizat un studiu recent, persoanele care se confruntă cu un consum mic de proteine sunt cele care suferă de boli cronice sau care mănâncă prea puţin, cum ar fi veganii şi vegetarienii. Pe lângă calviție, deficitul de proteine poate genera alergii, oboseală cronică, dureri de cap şi musculare, leşin.