Main menu

header

751 13 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Un nou dispozitiv revoluționar anunță schimbări majore în rezultatele pe care le așteaptă cei care fac sport în mod regulat, dar și pentru persoanele care, din motive de sănătate sau de vârstă, nu mai pot face mișcare atât cât și-ar dori.

Discern capacitatea de efort a utilizatorului

Poartă numele de „hip exosuit” (exocostumul pentru șold), a fost creat de experții de la Universitatea Harvard și este, în esență, un pantalon de sport „inteligent”, bionic, care stimulează semnificativ capacitatea de a merge și de a alerga a celui care îl poartă. Potrivit creatorilor săi, spre deosebire de alte piese de același tip, „hip exosuit” este destinat rezistenței și nu sporirii forței. Cu ajutorul unor cabluri care se găsesc pe partea interioară a pantalonului, dispozitivul este capabil să discearnă, cu ajutorul inteligenței artificiale, capacitatea de efort a utilizatorului. Apoi, un mic motor aflat în partea din spate trage firele în ritmul mișcărilor utilizatorului, sprijinind împingerea înainte necesară fiecărui pas.

Fac automat tranziția de la mers la alergare

751 13 3Întregul ansamblu funcționează cu ajutorul unui algoritm programat să fie capabil să „citească” și să înțeleagă mișcarea umană de la nivelul articulației șoldului. În aceste condiții, dispozitivul face automat tranziția de la mers la alergare, fără să fie nevoie de operațiuni umane suplimentare. „Se simte cum aparatul susține și împinge înainte fiecare pas. Apoi utilizatorul se obișnuiește cu acești pantaloni, iar când oprește dispozitivul, își simte picioarele mai grele decât de obicei”, explică profesorul de inginerie Conor Walsh.

Reduc rata metabolică

Potrivit cercetătorilor care l-au creat, utilizarea „hip exosuit” are capacitatea de a scădea rata metabolică cu 9,3% în mers și cu patru procente la alergare. Acest aspect nu este benefic doar pentru micșorarea diametrului taliei sau amplificarea rezultatelor celor care fac sport, ci și pentru menținerea în formă a persoanelor mai înaintate în vârstă, care nu mai pot face mișcare ca în tinerețe. Deși reducerea ratei metabolice nu este spectaculoasă, dispozitivul este unic, întrucât, după cum punctează Walsh, „face posibilă utilizarea roboticii portabile de acest tip în mai multe direcții”.

Recent, o echipă internațională de cercetători a început testele cu diferite tipuri de „exocostume“ într-o mare varietate de domenii, de la urgențe de toate tipurile la persoane cu dizabilități

Pot fi folosiţi în interior şi afară, de militari, constructori, cadre medicale

„Hip exosuit” este un deziderat mai vechi al specialiștilor și producătorilor de „exocostume”, care nu au reușit până acum decât variante rigide, direcționate spre un singur scop, notează „Daily Mail”. Flexibilitatea și versatilitatea noului dispozitiv deschid o nouă cale de abordare a domeniului, în beneficiul unor categorii mult mai extinse de potențiali utilizatori. Aparatul poate fi utilizat de persoane de toate vârstele, în interior și afară, este mic, flexibil, ușor de manevrat și poate fi de folos chiar și în teatre de operațiuni militare, precum și în sectorul construcțiilor sau pe direcția acordării primului ajutor în zone greu accesibile.