Main menu

header

751 13 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Una dintre cele mai răspândite afecțiuni, cu potențial fatal, este hipertensiunea, care afec- tează zeci de milioane de persoane la nivel mondial. Pe lângă medicația standard, experții anunță și o nouă metodă alternativă de tratare a acestei boli.

Rezultate după câteva săptămâni

Yoga „fierbinte” a fost introdusă recent de experții de la Universitatea Texas pe lista metodelor de combatere a hipertensiunii. Pacienții care au practicat exercițiile specifice într-o cameră încălzită la 40 de grade Celsius au înregistrat o scădere a presiunii arteriale după doar câteva săptămâni. Tot mai popularul stil de yoga, numit și Bikram, este utilizat pentru scăderea în greutate și recuperarea după anumite afecțiuni cardiovasculare. Pentru a determina cu certitudine scăderea tensiunii arteriale în urma practicării acestui tip de yoga, specialiștii au recrutat un număr de pacienți pe care i-au împărțit în două grupe. Cei care au exersat Bikram au înregistrat o scădere importantă a tensiunii după 12 săptămâni de exerciții.

Flexibilitate, menținerea greutății, îmbunătățirea circulației

Printre celebritățile care practică yoga „fierbinte” și o creditează cu numeroase beneficii se numără Jennifer Aniston, Madonna, Demi Moore, David Beckham sau Andy Murray. Aceștia afirmă că exercițiile în camere încălzite le asigură o mai bună flexibilitate, menținerea în greutatea optimă, îmbunătățirea circulației sangvine și întărirea metabolismului. De asemenea, prin transpirația abundentă, organismul este curățat de impurități. „Deși rezultatele noastre sunt doar preliminare, putem lua în considerare acest tip de yoga ca pe o nouă metodă de a scădea tensiunea arterială în mod natural. De altfel, și alte stiluri de yoga au început să fie practicate în camere încălzite, considerându-se că în acest fel efectele sporesc”, punctează experta Stacy Hunter.

În prezent există peste 1.650 de clase de yoga „fierbinte“ în toată lumea

Aerul oxigenat ajunge în tot corpul

Yoga Bikram a intrat în SUA în anii 1970, pornind din California. O sesiune ține 90 de minute și implică repetarea acelorași 26 de poziții în cicluri-set. Camerele în care se practică yoga „fierbinte” păstrează o temperatură de maximum 41 de grade Celsius și o umiditate de 40%, condiții similare cu cele naturale din India. Pozițiile au fost selectate din forma clasică hatha și au scopul de a mișca în permanență aerul oxigenat în tot corpul, la fiecare organ și în toate fibrele, notează livescience.com. Pozițiile sunt „triunghi”, „arbore”, „vulture” și „cobra”, se execută într-o ordine care nu se schimbă și includ metoda de respirație 80-20. Mai precis, participanții inspiră adânc, trec în poziția indicată și expiră apoi 20% din aer prin nas, continuu, menținând poziția până la exhalarea completă.