Main menu

header

737 12 1de Simona Lazăr şi Gabriela Comşa

Sub sloganul „medicina la un nou nivel”, Fetal Care Center aduce o premieră în România, fiind singura clinică medicală care realizează mulaje 3D ale bebelușilor încă nenăscuți. Astfel, fiecare ecografie de sarcină poate fi însoțită de o reproducere 1:1 prin printare în ceară a acesteia. Despre această tehnologie inovatoare, aflăm detalii de la doctor Adela Șerban (foto), medic primar obstetrică-ginecologie, cu specializări în clinici din Anglia, Franța și Israel în medicina materno-fetală, fertilizare in vitro și reproducere umană asistată.

„Facilitează folosirea unui protocol nou al ecografiei”

737 12 2- Doamnă doctor Adela Șerban, se vorbește foarte mult în ultima vreme despre tehnologii și tehnici sau protocoale inovatoare în practica medicală. Referitor la aceste mulaje 3D ale bebelușilor încă nenăscuți - o tehnică neobișnuită, care pare să vină din viitor -, se cuvine să aducem cititorilor revistei „Taifasuri” o seamă de detalii...

- Noua tehnică presupune folosirea unui software integrat care transformă imaginea 3D procesată în timpul ecografiei într-un format compatibil cu echipamentele de imprimare 3D laser. Folosirea tehnologiei de ultimă generație, în cadrul specializării noastre, duce la creșterea ratelor de diagnosticare a bolilor și malformațiilor fetale greu depistabile. În cazul acestui tip de ecografie, riscul fetal la expunerea de ultrasunete a fost redus spre un minim absolut. Prin suita HDlive Technology de la Voluson, aici se obțin cu ușurință imagini de volum cu profunzime și claritate fără precedent, în timp record. Cu noile instrumente AI (artificial intelligence), măsurătorile sunt efectuate asistat, prin opinii și recomandări emise de asistentul artificial de scanare. Aceste instrumente inteligente facilitează folosirea unui protocol nou al ecografiei, personalizabil și consecvent, crescând productivitatea examinării, în timp ce se updatează constant pentru asigurarea calității maxime a acesteia.

„A fost dezvoltată inițial pentru femeile nevăzătoare”

737 12 3- Cum se realizează, practic, mulajul 3D? Porniți de la imaginile 2D sau tehnica folosește alte resurse pentru a se putea ajunge la această imagine tridimensională a bebelușului?

- Este important de menționat că această tehnică nu convertește imaginile 2D în 3D și nici nu efectuează remodelare grafică în 3D, ci salvează datele reale ale volumelor măsurate ecografic, direct în acest format. Așadar, mulajul printat este varianta acurată, foarte clară și fidelă, palpabilă, a ceea ce medicul specializat în ultrasonografie vede și măsoară în timpul ecografiei de morfologie fetală.

- Pare o tehnologie nu de ultimă generație, ci de generație viitoare. Este aproape incredibil ceea ce poate face. Care este istoricul acestei tehnologii, când a apărut și care au fost resursele, sursele, resorturile care au condus la descoperirea și, ulterior, aplicarea ei?

- Tehnologia aceasta este de dată recentă, de doar câțiva ani, și a pornit de la o necesitate: anume de a ajuta mamele nevăzătoare să afle cum va arăta copilul lor, eventual dacă există o malformație sau altă problemă și de a le ajuta să ia deciziile corecte. Dezvoltată inițial pentru femeile nevăzătoare sau pentru cele care prezintă riscuri de pierdere a sarcinii, această tehnică inovatoare a fost folosită pentru prima dată în Brazilia, în 2015. Atunci, medicii au creat o imagine tactilă după ecografia clasică, permițându-i unei paciente nevăzătoare să atingă chipul copilului ei nenăscut. Tehnica s-a îmbunătățit, iar noile echipamente de ultrasonografie permit redarea imaginilor într-un mod mai clar!

„Bucuria viitorilor părinți devine tangibilă”

- Există, bineînțeles, o mare doză de emoție, în ceea ce privește mulajele tridimensionale ale pruncilor care încă nu au venit pe lume. Dar, dincolo de emoția părinților, este mai important ceea ce pot observa medicii, cu privire la starea de sănătate a copilului.

- Sigur, așa este. Cele mai frumoase imagini cu fața bebelușului sunt printate în 3D, iar bucuria viitorilor părinți devine tangibilă, ușor de împărtășit cu cei apropiați! Totuși, pe lângă aspectele emoționale, această tehnologie le oferă medicilor specialiști noi opțiuni pentru evaluarea stării de sănătate și de dezvoltare a fătului. Astfel, prototiparea clinică rapidă și evaluarea condițiilor medicale ale fătului devin mult mai facile. Dacă ne raportăm la malformații fetale cu rată relativ mică de depistare în timpul ecografiei de sarcină, înțelegem importanța medicală a acestei noi tehnologii. Trimițând spre examinare clinică de specialitate un mulaj al cordului fetal, spre exemplu, creștem rata de diagnosticare corectă, oferindu-i echipei de chirurgi cardiologi imaginea corectă a malformației cardiace fetale.

„Trimițând spre examinare clinică de specialitate un mulaj al cordului fetal, spre exemplu, creștem rata de diagnosticare corectă, oferindu-i echipei de chirurgi cardiologi imaginea corectă a malformației cardiace fetale“

Se schimbă paradigma analizei bolilor

- Printarea tridimensională și-a aflat, în ultimii ani, tot felul de utilizări. Se pot „printa” automobile, unelte... Totuși, utilizarea în medicină a acestei tehnologii este, de departe, cea mai importantă, pentru că ea relevă aspecte ale stării de sănătate a pacientului și, totodată, ajută medicul să găsească cele mai adecvate soluții de tratament, să ia cele mai corecte decizii. Iar atunci când este vorba despre viața intrauterină, este aproape miraculos ceea ce se întâmplă.

- Nu știu cât este miracol și, mai ales, cât este știință pură și multă, foarte multă muncă de cercetare. Ceea ce este adevărat e că tehnologia de imprimare 3D a primit în ultimii ani o atenție deosebită, datorită versatilității și flexibilității ei. Utilizarea acestei tehnici prin folosirea biomaterialelor, a componentelor fiziologice și a biomoleculelor face posibilă reconstrucția țesuturilor umane, recapitularea caracteristicilor celulare unice și dezvoltarea de terapii și sisteme de diagnostic inovatoare! În plus, recentele descoperiri tehnologice în producerea de celule stem, alături de ingineria genetică de ultimă oră, pot fi adaptate la tehnica de fabricare a țesutului 3D, creând un uriaș potențial în schimbarea paradigmei analizei bolilor și a studierii mecanismelor de intervenție și de tratament, atât de necesare pentru medicina de mare precizie.