Main menu

header

737 15 2de Andreea Vasilescu şi Sorin Dumitrescu

Știm cu toții că buna funcționare a organismului uman depinde de sistemul nostru imunitar reprezentat de o rețea complexă, de la celule până la organe interne, care lucrează împreună, apărându-ne de germeni, bacterii, microbi și toxine și că în pro- porție de 90% acesta este depozitat în intestin. Bunăoară, un sistem imunitar bun depinde de sănătatea intestinală ținută în echilibru, de funcționarea florei microbiene, aceasta fiind responsabilă de sănătatea stomacului, a digestiei și a absorbției nutrienților. Sunt multe căi prin care echilibrul acesta al funcționării în parametrii normali este afectat, scrie thescienceofeating.com.

Junk-food, vitamine, antibiotice, lipsa somnului, stres…

737 15 3Iată cele mai frecvente greșeli de alimentație care duc la deteriorarea sistemului imunitar: dieta sărăcăcioasă; consumul alimentelor procesate, de tip junk-food; consumul de alimente modificate genetic; suplimentele alimentare de proastă calitate; consumul excesiv de antibiotice. Pentru a vă ajuta organismul, iată câteva sfaturi: evitați alimentele cu conținut mare de zaharuri și înlocuiți cu îndulcitori naturali sau cu miere, înlocuiți pilulele de multivitamine, care promit o îmbunătățire imediată a stării de sănătate, dar care sunt doar promisiuni deșarte și mercantile, cu legume și fructe proaspete, căci suntem în plin sezon, iar piețele sunt pline și îmbietoare; nu faceți abuz de antibiotice, de la primul strănut, pentru că organismul dezvoltă în timp rezistență, împiedicând vindecarea, atunci când este cu adevărat nevoie (antibioticul trebuie administrat doar la recomandarea medicului, în dozele recomandate); lipsa somnului sau somnul de scurtă durată are un efect puternic, fiind asociată cu scăderea imunității și a rezistenței organismului. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Chicago concluzionează că persoanele care au dormit pe parcursul unei săptămâni doar patru dintre cele opt ore de somn necesare pe noapte au produs doar jumătate din anticorpii necesari luptei organismului împotriva unei răceli; stresul cotidian sau instalat deja are o influență negativă asupra sistemului nostru imunitar.

Inactivitatea este și ea un motiv în plus

737 15 4Încercați să găsiți puțin timp pentru a vă detașa de griji și de tot ceea ce vă provoacă stres. Faceți plimbări, mergeți la cumpărături, lecturați o carte, în parc, pe o bancă, meditați, acordați-vă răgazul de a fi doar cu voi înșivă; de prisos să reamintim că fumatul și consumul exagerat de alcool deteriorează sistemul imunitar și nu numai; nici comportamentele sexuale riscante sau inadecvate nu ajută cu nimic la întărirea sistemului imunitar, ci din contra; pesticidele, chimicalele conținute în diversele produse pe care le folosim în activitatea zilnică pot fi și ele un factor care să afecteze imunitatea organismului. Atenție, inclusiv produsele de înfrumusețare pot conține substanțe care să contribuie la afectarea sistemului nostru imunitar! Inactivitatea este și ea un motiv în plus de afectare a sistemului imunitar. Dependenţa de internet! O cercetare realizată de experţii de la Universitatea din Swansea a vizat adulţi de toate vârstele, dintre aceştia jumătate petreceau mult timp (în medie şase ore sau mai mult în fiecare zi) pe internet şi mai ales pe reţelele de socializare, în timp ce restul persoanelor foloseau internetul moderat. După ce au fost analizate o serie de date, a rezultat că persoanele dependente de internet prezintă un risc cu 30% mai mare să sufere o infecţie, îndeosebi răceală și gripă, decât ceilalţi care folosesc moderat internetul. Cercetătorii pun această sensibilitate pe seama slăbirii sistemului imunitar, ca urmare a unui mod de viaţă mai puţin sănătos, asociat cu dependenţa de internet. Impactul asupra imunităţii se exercită prin alterarea somnului (durata şi calitatea perioadei de somn), comportamentul alimentar (consumarea alimentelor în faţa calculatorului, îndeosebi biscuiţi, chipsuri şi băuturi carbogazoase), sedentarism (poziţia stând şi lipsa mişcării).

Căutați fericirea în cele mai nebănuite lucruri!

737 15 5Fiți fericiți, căci nefericirea nu aduce viață lungă. Căutați fericirea în cele mai nebănuite lucruri. Încercați să zâmbiți mai mult! Conform unui studiu, oamenii fericiți sunt mai puțin predispuşi să se îmbolnăvească, au, în medie, şanse mai mari să-și atingă obiectivele și să facă mai mulți bani decât cei care nu se ridică din pat într-o zi însorită. Cei cu o perspectivă pozitivă trăiesc, în medie, cu 7,6 ani mai mult decât cei care văd jumătatea goală a paharului (similar cu efectul pe care l-ar avea asupra speranţei de viaţă dacă nu am fuma). Când sunteți fericiți, zâmbiţi, și zâmbetul poate avea un impact pozitiv asupra sănătății dumneavoastră, inclusiv a sănătății inimii. „Eliberarea endorfinelor prin zâmbet crește fluxul sangvin și reduce tensiunea arterială”, explică Susannah Schaefer, CEO al Train Smile. Acest lucru înseamnă că vă puteți reduce riscul bolilor de inimă și al altor probleme cardiovasculare prin zâmbet.

„Eliberarea endorfinelor prin zâmbet crește fluxul sangvin și reduce tensiunea arterială“ Susannah Schaefer, CEO al Train Smile