Main menu

header

de Călin Popa şi Eduard Popa

Media digitale întreţin explozia cazurilor de depresie

Cercetătorii de la Universitatea din San Diego, SUA, au realizat un studiu care relevă faptul că extinderea la scară planetară a media digitale este una dintre cauzele exploziei cazurilor de afecțiuni mentale, în principal a depresiei. „Tendințele media ale ultimului deceniu în acest domeniu au avut un efect major asupra stării de dispoziție a oamenilor și mai ales a celor cu probleme psihice care îi pot duce și la sinucidere, aspect mult mai prezent la generațiile tinere”, explică psihologul Jean Twenge.

Renunţarea la fumat scade dramatic pericolul de cancer

Experții de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, din SUA, au descoperit că după cinci ani de la renunțarea la fumat, pericolul instalării cancerului pulmonar scade dramatic, cu 39%. Experții pun acest efect pe seama faptului că tutunul cauzează daune majore nu doar plămânilor, ci și inimii și altor organe, iar renunțarea la viciu poate determina în timp o curățare a organismului, care, chiar dacă nu elimină complet riscul de cancer, îl poate scădea într-o proporție însemnată, prelungindu-se astfel viața.

Băutorii moderaţi riscă hipertensiunea

În pofida unor opinii potrivit cărora un consum moderat de alcool face bine organismului, experții de la Academia Americană de Cardiologie atrag atenția asupra faptului că și cantitățile mici de alcool pot genera tensiune arterială mărită. După examinarea stării de sănătate a 17.059 de persoane, cercetătorii au concluzionat că aceia care beau de 13 ori pe săptămână au un risc crescut cu 53% de a dezvolta hipertensiune. Cu cât cantitatea de alcool ingerată crește, cu atât se mărește pericolul instalării afecțiunii.

Eliminarea părului pubian creşte riscul infecţiilor

O cercetare a experților de la Școala de Sănătate Publică a Universității Boston a pus în evidență faptul că moda poate face foarte mult rău sănătății. Mai precis, eliminarea părului pubian, metodă la care recurg frecvent femeile, în special cele tinere, expune persoanele respective la riscuri crescute de a dezvolta infecții sau afecțiuni serioase. Una dintre cele mai neplăcute este vulvodinia cronică, mai exact un disconfort accentuat al vulvei sau chiar complicații de natură inflamatorie.