Main menu

header

729 14 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Există numeroase persoane paralizate sau paraplegice care doresc să rămână pe cât posibil active și să ducă o viață independentă. Lor li se adresează un model mult mai accesibil de exoschelet, dezvoltat de o companie din România.

Persoanele paralizate pot rămâne active

Exoscheletul este un dispozitiv medical esențial pentru persoanele imobilizate de boală, dar care nu doresc să stea într-un scaun cu rotile. Exoscheletul oferă o mai mare libertate de mișcare utilizatorului, care poate merge practic, din nou, singur, pe propriile picioare. În acest fel, oamenii paralizați, dintre care atât de mulți sunt foarte tineri, își recapătă încrederea în propriile forțe, pot să rămână activi, să lucreze și să socializeze, să grădinărească sau să participe la treburi gospodărești. Totodată, mișcarea pe care o face pacientul care poartă un exoschelet îl scapă de alte complicații care pot fi provocate de statul îndelungat într-un scaun cu rotile sau în pat. Pe de altă parte, un exoschelet nu este accesibil chiar oricui, întrucât poate ajunge să coste zeci de mii de dolari. Aici a intervenit proiectul unor cercetători români.

Util vârstnicilor care suferă de atrofie musculară

729 14 4Axosuits este un start-up fondat în anul 2013, la Oradea, o companie de robotică specializată în crearea de exoschelete. Exoscheletul realizat în România poate funcționa timp de șase ore cu o singură încărcare a bateriei, poate fi ajustat pe înălțime și suportă o greutate de până la 125 de kilograme. Dispozitivul a fost realizat în cadrul unui proiect început în 2014, cu sprijin financiar de la Uniunea Europeană, și creatorii acestuia promit să fie mult mai accesibil ca preț. Avantajele pentru cei care nu se pot mișca singuri sunt foarte mari: activitatea fizică ajută la creșterea densității osoase și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, dispozitivul le poate fi util vârstnicilor care suferă de atrofie musculară, pacienților care fac terapie de recuperare și celor care au un membru amputat.

Exoscheletul realizat la Oradea costă în jur de 25.000 de dolari, în timp ce în străinătate ajunge la 100.000 de dolari