Main menu

header

728 14 1de Andreea Vasilescu şi Daniel Alexandrescu

Neurologii spun că intervenţia medicală în decurs de cel mult trei ore de la suferirea accidentului vascular cerebral (AVC) poate salva viaţa pacientului, care se poate recupera pe deplin. Problema constă în promptitudinea de observare şi de semnalare către medici a iminenţei unui astfel de accident vascular. Începerea tratamentului în maximum trei ore de la pri- mele simptome ale accidentului vascular cerebral va influența semnificativ vindecarea, comparativ cu dizabilitatea pe viață, spun specialiștii.

Este un timp crucial în care se poate preveni

Aproximativ o treime dintre victimele unui accident vascular cerebral (AVC) au trecut anterior printr-un episod de mini-AVC, numit accident ischemic tranzitoriu (AIT), care poate fi pasul către apariția, în timp, a unui accident mult mai grav. Așadar, sunt foarte importante semnele AIT. Accidentul ischemic tranzitoriu sau ischemie cerebrală tranzitorie (ICT) este un deficit neurologic de origine vasculară, care regresează spontan în următoarele ore, fără sechele. Specialiștii insistă asupra semnelor asociate cu un AIT: paralizia pe o parte a feței (paralizie facială laterală) sau a brațului, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, dureri de cap puternice. Aceste simptome dispar în câteva minute sau câteva ore, ceea ce adesea ne duce cu gândul că nu e nimic grav. Totuși, specialiștii ne recomandă să nu ignorăm aceste semnale, ci dimpotrivă să ne adresăm imediat medicului, deoarece este un timp crucial în care se poate preveni un AVC. Când cauza AIT este detectată, se aplică măsuri specifice (medicamente, stil de viață etc.) și astfel se poate evita un accident vascular cerebral.

Nu ignoraţi niciodată semnele!

Există o metodă din câțiva paşi care, urmată corect, poate salva viaţa victimei. Medicii spun că oricine se află în preajma unei victime poate determina dacă este vorba despre un atac vascular cerându-i pacientului: să zâmbească, să vorbească şi să lege o propoziţie cu sens, să ridice ambele braţe, cereţi-i victimei să scoată limba. Dacă limba este rigidă şi încolăcită, sau dacă se îndoaie către colţul gurii, este un semn clar că acea persoană suferă un accident vascular cerebral. Nu ignoraţi niciodată aceste semne, sunt cele care pot salva vieți! Dacă victima întâmpină dificultăţi în efectuarea oricăreia dintre aceste cerinţe, trebuie chemată imediat Salvarea. Dacă observaţi oricare dintre aceste semne la dumneavoastră sau la altcineva, sunaţi imediat la 112! Alte semne ale accidentului vascular cerebral sunt: slăbiciune pe o parte a corpului, amorțeala feței, durere de cap neobișnuită și severă, pierderea vederii, amorțeală și furnicături, mers nesigur.

Factori de risc comuni

Deși bărbații și femeile au factori de risc comuni în privința accidentului vascular cerebral, totuși unii dintre ei sunt specifici. Hipertensiunea arterială, tulburările de ritm cardiac, alcoolismul, vârsta, diabetul, tabagismul... sunt factori de risc comuni pentru femei și bărbați. O echipă de cercetători de la Universitatea din Utrecht a analizat studiile referitoare la acest subiect, efectuate în ultimii 20 de ani, și a reținut dintre acestea aproximativ 80, care includ aproape 10 milioane de persoane. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt și factori diferiți, potrivit passionsante.be.

La femei

Riscul de AVC crește în caz de hipertensiune arterială în timpul sarcinii, menopauză tardivă (după 55 de ani), o ovariectomie (extirparea unuia sau a ambelor ovare) și diverse complicații survenite în timpul sarcinii (preeclampsie, eclampsie, naștere înainte de termen etc.).

La bărbați

Riscul de AVC este mare în caz de terapie de supresie androgenică (hormonoterapie), orhiectomie (extirparea testiculelor) și disfuncții erectile.

Autorii acestei analize explică în „Journal International de Medicine“ că scopul acestei evaluări este dublu: o mai bună cunoaștere a riscurilor individuale în funcție de sex și prevenirea cu mai multă precizie a AVC, ținând seama de factorii de risc specifici bărbaților și femeilor