Main menu

header

728 15 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Autoritatea americană din domeniul medicamentelor a aprobat un dispozitiv revoluționar, care se montează în zona urechii și care stimulează creierul pentru a-i ajuta pe dependenții de opioide să scape de efectele renunțării la droguri: dureri de articulații, anxietate, tulburări ale stomacului și insomnie.

Epidemie care a luat peste 64.000 de vieți în 2016

Președintele Donald Trump a declarat recent criza opioidelor de peste Ocean ca „urgență de sănătate publică”, trecându-se astfel la acțiune concertată împotriva unei epidemii care a crescut amenințător și care a luat peste 64.000 de vieți în 2016, mai mult decât HIV, accidentele rutiere sau războiul de 19 ani cu Vietnamul și cu 21% mai multe decât în anul anterior, notează postul CBS. Criza este cu atât mai gravă cu cât nu este vorba doar despre utilizatorii de heroină sau alte droguri, ci și despre adicțiile pe care le dezvoltă cei care folosesc analgezice puternice prescrise pe rețete medicale. Faptul că FDA a aprobat primul dispozitiv care să intre în lupta cu acest fenomen deschide o ușă largă medicilor care vor putea prescrie acest aparat celor care se tem de ce li se poate întâmpla dacă renunță: dureri insuportabile, insomnii, tulburări de personalitate, depresii, incapacitatea de a efectua activitățile zilnice, încetinirea gândirii etc.

Elimină teama de efectele renunțării

Stimulatorul este denumit NSS-2 Bridge și este primul dispozitiv chemat să ajute la depășirea celui mai dificil obstacol: eliminarea efectelor de după renunțare, de la cele fizice la cele psihice. Dacă până acum formula de tratare a celor care doreau să renunțe era tot un medicament, care se administra la clinică, în scenă a intrat un aparat care face această trecere mult mai ușoară, astfel încât utilizatorii să nu se mai întoarcă la medicamente. „Tehnologia le dă suferinzilor de adicție posibilitatea de a trece mai ușor la toate formele de asistență medicală asistată. Concret, dispozitivul ajută la eliminarea fricii de ce s-ar întâmpla odată cu renunțarea la dependență, ceea ce îmbunătățește rata de succes a tratamentelor”, explică Brian Carrico, reprezentant al producătorului.

Electrozi care stimulează creierul

NSS-2 Bridge este purtat în spatele urechii și are electrozi care stimulează creierul pentru a atenua simptomele cărora li se adresează. Testele care au fost prezentate pentru aprobarea oficială au arătat o scădere cu 30% a severității simptomelor în doar 30 de minute de utilizare a dispozitivului. De altfel, stimularea de acest tip a mai fost folosită pentru tratarea epilepsiei și a depresiei. „Ne dorim ca orice persoană care este în faza de renunțare, de pregătire pentru a se lăsa de opioide sau care suferă de efectele acestei renunțări să aibă acces la noua tehnologie. Este încă o unealtă în lupta cu dependența de opioide”, adaugă Carrico.

Testele au demonstrat o scădere cu 30% a severității simptomelor dependenţilor în doar 30 de minute de utilizare a dispozitivului