Main menu

header

727 13 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Pentru nenumărați bolnavi de diabet, spectrul pierderii unui picior din cauza ulcerațiilor provocate de boală este teribil. În sprijinul acestor pacienți vine un nou dispozitiv, ultramodern, care depistează periculoasele ulcerații înainte ca acestea să se producă.

Detectează punctele fierbinți ale piciorului

De dimensiunile unei camere foto obișnuite, noul aparat menit să depisteze cu mult timp înainte ulcerațiile de la nivelul picioarelor bolnavilor de diabet are senzori de temperatură care pot detecta „punctele fierbinți” ale membrului. Asta înseamnă că în decurs de câteva zile sau câteva săptămâni se poate dezvolta o ulcerație. Singurul semn exterior al producerii unei asemenea zone de inflamație este temperatura, de aceea camera care detectează ulcerațiile din timp este extrem de importantă în prevenirea unui rezultat groaznic, pierderea piciorului, care poate surveni foarte rapid.

O diferență de 2,2 grade trage alarma

Circa jumătate dintre diabetici au o formă sau alta de probleme de acest tip, în condițiile în care nivelul necontrolat de zahăr din sânge sparge pereții vaselor. „Știm că piciorul se încălzește înainte ca pielea să cedeze. O diferență de 2,2 grade este un semn că acolo se poate dezvolta o ulcerație”, explică diabetologul Michael Edmonds, de la King’s College Hospital, Londra. Dacă în prezent medicii măsoară temperatura piciorului cu un termometru electric pe care îl mișcă de-a lungul anumitor puncte ale membrului și apoi calculează o medie, această metodă care durează foarte mult va fi în curând înlocuită de camera recent inventată în cadrul Laboratorului Național de Fizică din capitala Marii Britanii.

Hartă completă a zonelor de risc

Camera cu senzori de temperatură captează imagini în câteva secunde, apoi creează o hartă completă a punctelor fierbinți de pe întregul picior. Un medic îndreaptă aparatul spre membrul bolnavului, imaginile sunt afișate pe ecranul camerei și încărcate pe un computer, cu semnalarea prin culoare (galben sau roșu) a zonelor cu probleme. „Cu această cameră se realizează o imagine panoramică a întregului picior. Când se descoperă o zonă anormală, se tratează, apoi se scanează din nou pacientul, pentru a se vedea efectele”, detaliază Edmonds. Rezultatele testelor efectuate pe 100 de voluntari au demonstrat eficacitatea și precizia dispozitivului, denumit EDX110, care funcţionează deja în 10 spitale din Regatul Unit.

„Patru din cinci amputări legate de diabet pot fi prevenite, deci inovațiile care să ajute la depistarea și tratarea din vreme a ulcerațiilor sunt extrem de importante” (Dan Howarth, organizația Diabetes UK)