Main menu

header

726 12 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cele mai recente studii atestă faptul că simpla înlocuire a proteinelor de origine animală cu cele vegetale este direct legată de prelungirea duratei vieții. În timp ce depășirea unei anumite cantități de proteine animale a dus la o creștere cu 8% a riscului de dezvoltare de boli cardiovasculare, folosirea proteinelor vegetale generează o scădere a acestui pericol cu zece procente.

Primul pas: limitarea consumului de carne roșie

„Renunțați la cârnați pentru a trăi mai mult”, sfătuiește „The Telegraph”, citând un studiu derulat pe 130.000 de voluntari studiați de aproape trei decenii de unii dintre cei mai reputați nutriționiști. Astfel, a rezultat că riscul de atac de cord în cazul celor care consumă proteine animale este crescut, mai ales când intervin și alte circumstanțe agravante cum sunt: fumatul, kilogramele în plus sau sedentarismul. În aceste condiții, specialiștii recomandă nu doar limitarea consumului de carne roșie și procesată la 70 de grame pe zi, dar și trecerea la proteinele vegetale, care au calități similare, dar sunt infinit mai benefice pentru sănătate.

O cercetare internațională extinsă

Studiul care relevă importanța înlocuirii proteinelor animale cu cele vegetale a fost desfășurat la nivel internațional de specialiști din Statele Unite și din Italia, inclusiv de cei de la Departamentul de Medicină al Universității Harvard, de la Institutul din Massachusetts și de la Institutul de Oncologie Moleculară din Italia. Rezultatele cercetării arată că „înlocuirea cărnii roșii cu legume, nuci și cereale a dus la o scădere masivă a ratei mortalității”. Concret, substituirea a doar 19 grame de proteine animale, echivalentul unui cârnăcior sau al câtorva felii de bacon, cu cereale integrale sau cu nuci duce la scăderea semnificativă a riscului de deces prematur.

Scade riscul de a suferi de boli cardiovasculare

Cercetarea de bază se referă la observații adunate în răstimp de mulți ani de la 131.342 de participanți de „Nurses’ Health” și „Health Professionals Follow-up”, ambele din SUA. În condițiile în care observațiile au început în 1980, s-a constatat că media consumului de proteine animale a fost de 14%, iar cea de proteine vegetale, de patru procente. În timp ce consumatorii de carne roșie au dezvoltat într-o proporție oarecare boli cardiovasculare, acestea erau cu 10% mai puțin prezente în rândul participanților care le-au înlocuit cu proteine vegetale. „Substituirea proteinelor animale, în special cele din carne roșie sau procesată, cu cele vegetale a fost asociată cu o mortalitate mai scăzută”, sunt concluziile cercetării.

Nucile și fasolea, printre cele mai apreciate surse de proteine, minerale și fibre

De unde luăm proteinele vegetale? Lintea este o sursă de carbohidrați și de fibre; mazărea este o sursă de proteine, semințele de cânepă conțin Omega 3 și au un gust dulceag foarte plăcut; quinoa și spirulina se remarcă prin conținutul ridicat de proteine, dar și de fibre; drojdia de bere alimentară este binecunoscută pentru versatilitatea în utilizare, precum și prin aportul mare de vitamina B; alte semințe, cum ar fi cele de floarea-soarelui, de dovleac sau de susan, conțin, pe lângă proteine, și minerale necesare bunei funcționări a organismului. Nu în ultimul rând, nucile și fasolea sunt printre cele mai apreciate surse de proteine, minerale și fibre.

„Per ansamblu, constatările noastre susțin importanța surselor de proteine vegetale pentru a avea ca rezultat o bună stare de sănătate pe termen lung“ (dr. Mingyang Song, Massachusetts General Hospital)

Consumul de alcool, lipsa activităţii fizice şi stresul au efect de îmbătrânire precoce

Specialiștii atrag atenția că nu doar carnea roșie are efect de îmbătrânire precoce și de mortalitate prematură, ci și cohorta de alte obiceiuri nesănătoase ale omului contemporan, cum sunt: fumatul, consumul de alcool, lipsa activității fizice, stresul etc. Un regim bogat în proteine de origine vegetală poate schimba, potrivit studiului internațional, și starea de sănătate, și durata vieții.