Main menu

header

722 14 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Ritualul de odihnă al oamenilor este la fel de divers ca și ei. Unii depind de masca pentru ochi și cremele de noapte, alții de uleiurile esențiale și de liniștea profundă, iar alții pur și simplu se trântesc pe sofa, închid ochii și adorm. Dincolo de tipicul personal există, însă, și „repere fixe”, venite din partea specialiștilor, adevărate secrete ale unui somn odihnitor, care să vă refacă pentru provocările de a doua zi.

Faceți sport doar după-amiaza

Somnul vindecă, iar lipsa unor nopți dormite așa cum trebuie poate avea un impact serios și negativ asupra sănătății, și nu numai. Există mai multe modalități prin care putem să ne asigurăm că somnul este unul de calitate. Potrivit oamenilor de știință, pregătirea pentru odihna de noapte perfectă începe, de fapt, de dimineață. Ați putea fi tentat să stoarceți toată energia într-un antrenament imediat ce vă treziți, dar acest obicei este complet greșit, spun experții. Se pare că momentul cel mai bun este, de fapt, după-amiaza. Un studiu recent, publicat în Jurnalul American de Fiziologie, a constatat că mișcarea făcută după prânz a reglat ritmul vieții interioare al animalelor de laborator mult mai bine decât o sesiune de gimnastică de dimineață. Pe de altă parte, nici să faceți sport prea aproape de clipa când vă băgați în pat nu este indicat. Cercetările au demonstrat faptul că 20 de minute de exerciții fizice vor reuși să vă țină treaz încă minimum o oră.

Fără alcool cu șase ore înainte de culcare

Cafeaua și alcoolul, oricât de tentante ar fi, alungă somnul. Ambele sunt stimulente care vă vor ține treji până târziu. Cercetătorii de la Spitalul „Henry Ford”, din Michigan, și cei de la Centrul de Cercetare „Wayne State College” au descoperit că și o ceșcuță cu cafea băută cu șase ore înainte de culcare va reduce calitatea somnului. Participanților la testul acesta li s-a administrat o doză de 400 mg cafeină (sub formă de pastilă) cu trei și cu șase ore înainte de ora obișnuită de odihnă. Rezultatul a fost același: somnul a fost întârziat cu cel puțin o oră. Apoi, deși percepția comună este că alcoolul ar fi de ajutor pentru un somn bun, este tocmai pe dos. Băutura vă va amâna ora de culcare, ceea ce va duce la un somn mai puțin satisfăcător. Deci, treceți direct la sănătosul pahar cu apă. Un studiu publicat în Jurnalul de Sănătate Mintală din SUA a analizat impactul alcoolului asupra a 4.098 de persoane și a arătat că până și consumul moderat afectează serios somnul nocturn.

Experții recomandă să dormiți dezbrăcați, întrucât temperatura corpului se va menține mai joasă și astfel vă veți odihni mai profund și mai relaxant

Scoateţi toate ecranele din dormitor!

O imagine cunoscută: întins în pat, urmărind un episod dintr-un serial, dar și cu un ochi pe rețelele sociale, ca nu cumva să vă scape ceva. Dintr-o dată, realizați că este ora 2:00 și întâlnirea pe care o aveți în șapte ore este pe cale să se ducă de râpă. Cine n-a trecut prin așa ceva? Specialiștii atrag atenția, însă, că nu numai ce se petrece pe aceste ecrane vă dăunează, ci chiar ecranele însele. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard a constatat că utilizarea dispozitivelor cu emisie de lumină înainte de culcare suprimă melatonina care sprijină natural odihna, reducându-se astfel somnul profund. Cu ecrane prezente în dormitor aveți toate șansele să vă treziți a doua zi dimineață gata obosiți.