Main menu

header

722 18 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Potrivit studiilor, 35 de milioane de oameni trăiesc în prezent cu afecțiuni ale creierului, iar costul anual global al tratamentelor e de 700 de miliarde de dolari. Adică, mai mult de un procent din PIB-ul global... Iar situația, spun specialiștii, se agravează. Având în vedere acest impact devastator, întrebarea este: ce se poate face pentru a proteja această bijuterie, care este creierul? Se poate repara acesta singur?

Nu săriți peste micul dejun și nu vă supraalimentați!

Poate că faceți parte dintre milioanele de persoane din lume care au grijă să-și păstreze corpul în formă, datorită unei alimentații echilibrate și a unor exerciții fizice. Dar ce faceți pentru sănătatea creierului dumneavoastră? Nu cumva vă preocupați mult prea puțin ca să-l mențineți în formă? Cu siguranță până acum nu v-ați gândit că sărind peste micul dejun veți avea o nevoie disperată de a consuma glucoză în mijlocul zilei. Ce înseamnă asta? Că, în timp, aportul insuficient sau dezechilibrat de nutrienți poate contribui la degenerarea celulelor creierului. Puteți provoca însă un șoc corpului dumneavoastră și dacă vă veți supraalimenta. Odată ce veți consuma o cantitate mare de substanțe nutritive, vă veți mări tensiunea arterială, iar de aici până la rigiditatea arterelor, un simptom al unei capacități mentale scăzute, nu mai e decât un pas. Nu în ultimul rând, chimicalele prezente în țigări, în special nicotina, dăunează grav celulelor receptoare ale creierului, pe care le îngustează și le slăbesc. Dar creierul se poate îmbolnăvi, spun specialiștii, și dacă veți avea un mic dejun agitat sau dacă mâncați în drum spre serviciu, vorbind continuu la telefon. Tocmai de aceea, micul dejun trebuie luat în liniște, nu pe fugă sau în picioare!

Zâmbetul, cel mai bun prieten

Academicienii ruși sunt de părere că un om poate atinge vârsta de 150 de ani dacă respiră aer curat. De aceea, e extrem de important ca dimineața, când vă treziți, să deschideți larg geamurile și să faceți exerciții de inspirație și expirație, având grijă ca aerul să intre în plămâni, apoi să consumați un pahar sau două cu apă la temperatura camerei. Va fi de mare ajutor atât digestiei, cât și creierului. Nu trebuie niciodată să uitați că în timpul somnului creierul nu doarme, ci ține în activitate organele interne. Dar mai face un lucru incredibil, și anume reușește să facă acea conexiune extraordinară dintre gândire, judecată și memorie. Acesta este motivul pentru care dimineața majoritatea oamenilor au găsit răspunsul la o problemă pe care seara nu au putut să o rezolve. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, e foarte important să vă odihniți. Cât privește zâmbetul, acesta este, cu siguranță, cel mai bun prieten al creierului. De aceea, trebuie să alungați orice gând negativ, să spuneți un nu hotărât tristeții și să reînvățați să vă bucurați.

Nu vă izolați!

722 18 2S-a demonstrat științific că izolarea socială are o influență extrem de proastă asupra rezistenței creierului. Mai mult decât atât, creierul se îmbolnăvește și dacă vă izolați în calculatoare, tablete sau telefoane mobile. Și asta pentru că oamenii au fost construiți să trăiască în grupuri, nu să stea singuri privind un ecran. Nu-i așa că atârnă prea multe probleme pe umerii dumneavoastră? Mai aveți timp de propria persoană când trebuie să vă împărțiți între familie, serviciu și multe alte responsabilități? Dacă răspunsul este pozitiv, există o mare problemă, și anume stresul repetat, care nu face altceva decât să aducă grave probleme creierului. Sfatul specialiștilor este ca zilnic să vă rezervați măcar 30 de minute pentru relaxare. În plus, nu uitați că pauzele mentale sunt absolut necesare pentru a profita cu adevărat de o activitate personală. Studiile de specialitate au demonstrat faptul că grăsimea nu este iubită de creier, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să consumați o bucățică de slănină atunci când simțiți nevoia. Vă va face foarte bine, dacă nu veți exagera. De asemenea, trebuie să știți că cea mai bună carne, cu puține calorii, este cea de pește sau de curcan.

Nu lăsați memoria să zacă!

Creierul iubește mult dulcele, însă nu orice fel de dulce, pentru că zahărul, de exemplu, îi face rău, din cauza modificărilor chimice pe care le produce. Cele mai multe beneficii sunt aduse de miere, dar și de cacao și de ciocolata neagră, care trebuie savurată. Dacă vreți să aveți spor la lucru, încercați să mâncați cât mai puțin la prânz și consumați cât mai multă apă la temperatura camerei, nicidecum sucuri acidulate. Oamenii de știință susțin că punctele de activitate maximă ale creierului sunt între orele 10:00 şi 12:00 și între 16:00 şi 18:00, momente în care dacă simțiți oboseală, puteți să consumați puțină cafea. Nu sunt mulți cei care cunosc faptul că în ultima perioadă una dintre bolile vârstnicilor, uitarea, apare tot mai des la adulți, iar pentru a nu permite să se întâmple așa ceva, memoria nu trebuie lăsată să stea niciodată. În consecință, trebuie să dialogați cât mai mult posibil, să vă plimbați, să faceți călătorii, să vă obișnuiți să dezlegați cuvinte încrucișate sau să vă delectați cu puzzle. Cu alte cuvinte, creierul trebuie pus mereu la treabă.

SFAT. Consumați dimineață suc de citrice și de morcovi.

Tot mai mulți oameni suferă de epuizare nervoasă, pentru că solicită prea mult creierul

Secretele sănătăţii mintale

Poate creierul să se repare singur? Specialiștii spun că da, dacă se ține cont de anumite… secrete. Oamenii de știință spun că cel puțin o dată pe săptămână o persoană trebuie să consume somon, dar și preparate culinare care să conțină curry, legume verzi, în special broccoli. Totodată, încercați ca nicio dimineață să nu treacă fără să ronțăiți semințe de dovleac. Citiți o carte bună și ascultați muzică, încercați să optați pentru câteva seri în care să uitați că aveți televizor și nu neglijați viața sexuală. Ar fi minunat dacă cel puțin o dată pe săptămână v-ați dedica înotului și ați începe să învățați o limbă străină. Atenție! Cercetătorii cred că persoanele care consumă cartofi prăjiți se vor confrunta cu o inflamare a creierului. De asemenea, alimentele care conțin carbohidrați rafinați (pâinea albă, pastele, orezul, cerealele și dulciurile) trebuie evitate, deoarece împiedică acest organ să funcționeze la capacitate maximă. Nu în ultimul rând, nivelul ridicat de grăsimi prezent în mâncarea de tip fast-food crește riscul apariției necruțătoarei boli Alzheimer. Nu trebuie niciodată să uitați că acest organ numit creier nu e esențial doar pentru starea de sănătate, ci și pentru longevitate, pentru că este organul vital al corpului uman.