Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Poluarea creşte riscul de avort

Expunerea la aerul poluat al orașelor crește în mod dramatic riscul unui avort după doar o săptămână de inspirat „otrava” din atmosferă, arată rezultatele unui studiu realizat de specialiști de la Universitatea Utah, din SUA. Patru din zece americani trăiesc în prezent în zone cu poluare care pune în pericol nu doar viața viitorilor bebeluși, ci și pe cea a tuturor celorlalți cetățeni, prin faptul că induce o serie de boli foarte grave, de la cele de inimă la diabet. În medie, potrivit experților, o persoană pierde 2,6 ani din viață dacă locuiește într-o zonă cu poluare intensă.

Urcatul scărilor fără pauză prelungeşte viaţa

Cercetătorii de la Spitalul Universitar Coruña, din Galicia, Spania, au ajuns la concluzia că persoanele care pot urca patru etaje pe scări fără să facă pauză pot evita moartea timpurie. După evaluarea unui număr de 13.000 de persoane predispuse la afecțiuni coronariene, s-a stabilit că aceia dintre voluntari care au manifestat dificultăți în a urca fără oprire au fost și cei mai expuși riscului de infarct, după cum au relevat electrocardiogramele realizate în timpul testelor.

Conexiunea cu natura calmează copiii cu ADHD

O cercetare recentă a pus în evidență efectele conexiunii cu natura a copiilor de vârsta preadolescenței. Potrivit experților de la Universitatea Auckland, micuții care ies des în aer liber sunt mai puțin neatenți, mai puțin hiperactivi, au simptome mult atenuate ale ADHD, își gestionează mai bine dificultățile emoționale și au un comportament social mult mai bun, adaptându-se mai ușor în comunitate. Potrivit estimărilor, peste 15% dintre copiii cu vârsta de până în 16 ani manifestă simptome specifice depresiei.

Hipnoza tratează colonul iritabil

La Centrul de Motilitate din Carolina de Nord, SUA, s-a constatat faptul că sindromul colonului iritabil poate fi tratat cu rezultate neașteptate prin hipnoză. Specialiștii au descoperit că 50% dintre pacienții cu această afecțiune care au fost supuși hipnoterapiei timp de un an au înregistrat o diminuare semnificativă a simptomelor. Prin comparație, doar un sfert dintre cei care au primit broșuri și recomandări nutriționale au înregistrat rezultate similare. Potrivit estimărilor actuale, circa 15% din populația lumii suferă de această maladie.