Main menu

header

713 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Mașini „biohibride” de dimensiunea unei celule vor putea ajunge în locurile greu accesibile din organism pentru a livra țintit tratamentul necesar pentru anihilarea tumorilor.

Nu afectează țesuturile sănătoase

Specialiștii de la Universitatea Chineză din Hong Kong au creat o serie de roboți cu dimensiunea aproximativă a unei globule roșii care să poată duce tratamentul anticancer direct la locul unde există tumoarea. Pe parcursul testelor inițiale, acești miniroboți, denumiți „biohybrid magnetic robots” (BMR), au fost ghidați spre tumori din stomacul animalelor de laborator, pe care le-au eliminat fără să afecteze țesuturile sănătoase. Experții speră ca această nouă metodă să poată fi folosită într-un viitor cât mai apropiat și pentru oameni, notează „Daily Mail”.

Acces în părți ale corpului la care se ajunge greu

Roboții sunt realizați prin „înfășurarea” unei alge microscopice, spirulina platensis, cu particule magnetice biocompatibile. Astfel, aceștia au putut fi urmăriți la suprafață cu ajutorul luminiscenței naturale a algelor, iar în profunzime prin rezonanță magnetică. „Miniroboții operați de la distanță vor putea fi folosiți într-o multitudine de direcții medicale și vor putea livra tratamentul în părți ale corpului la care de regulă este foarte greu de ajuns prin metodele clasice”, susține expertul Qi Zhou, unul dintre participanții la proiect. Un alt element de noutate care va veni în sprijinul medicilor este faptul că acești miniroboți vor sesiza și schimbările care se produc la nivelul părții din corp unde ajung, ceea ce ar oferi informații prețioase pentru stabilirea cu precizie a diagnosticelor.

Pot fi introduși în corp în număr mare

„Mașinăriile” microscopice au demonstrat pe parcursul testelor că pot pluti cu ușurință în fluidele corpului, de la sânge la suc gastric, și că, grație faptului că nu au tendința de a sta laolaltă, pot intra în organism în număr foarte mare, de până la un milion. Timpul în care se degradează natural poate fi ajustat prin învelișul exterior. Potrivit specialiștilor care au realizat „armata” de roboți, mai sunt necesare unele teste pentru a se determina potențialul acestui tip de tratament înainte de a se trece la faza testării clinice pe subiecți umani.

„Miniroboții care să direcționeze tratament țintit spre tumori greu accesibile pot fi produși pe scară largă cu costuri minime și eficiență maximă“ Li Zhang, Universitatea Chineză, Hong Kong