Main menu

header

710 13 1de Roxana Istudor şi Florinel Dumitru

Aplicațiile tehnologiei de ultimă generație în lumea medicală par să nu aibă limite. Dintre invențiile ultimei perioade se remarcă unele care ar fi putut părea imposibile cu doar o generație în urmă.

Senzorul care detectează diabetul

Detectarea diabetului fără stres sau durere este doar o chestiune de timp - cercetătorii sud-coreeni au inventat un senzor care poate măsura nivelul zahărului din sânge prin transpirația corpului, anunță „BBC”. Astfel, o picătură minusculă de transpirație îi este suficientă noului dispozitiv pentru a măsura cu precizie zahărul din sânge. Specialiștii din Coreea de Sud au dus testele mai departe, montând ace de foarte mici dimensiuni cu ajutorul cărora senzorul a reușit să injecteze imediat tratamentul șoarecilor de laborator. Comparând rezultatele furnizate de senzor cu cele ale testului tradițional, s-a constat că sunt similare. Apoi, senzorul a trimis datele către un computer, pentru analiză. Acesta este considerat un sistem revoluționar, menit să înlocuiească procesul dificil, stresant și dureros prin care se tratează diabetul în prezent. Senzorul s-a dovedit flexibil și precis, dar mai sunt încă unele etape de depășit până când acesta va putea într-adevăr să revoluționeze domeniul.

Acul inspirat de… țânțari

710 13 2Studiind îndeaproape de peste zece ani structura țânțarilor și felul în care se hrănesc, cercetătorii japonezi de la Universitatea Kansai au folosit cea mai sofisticată inginerie pentru a crea dispozitive de uz medical de cele mai mici dimensiuni văzute vreodată. Rezultatul acestui amestec între știință și biologie este un ac care penetrează pielea umană asemenea celui al țânțarului, utilizând o ușoară presiune pentru a pătrunde fără durere în țesut. Testele au demonstrat că funcționează impecabil. Specialiștii de la Colegiul Imperial din Marea Britanie au folosit o metodologie similară, cu aceleași efecte, arată Institutul Internațional Biomimicry. Cercetările conti- nuă, pentru perfecționarea acestor rezultate și pentru a se ajunge la replicarea întregului sistem folosit de țânțari, în beneficiul medicinei.

Ochiul bionic, o chestiune de timp

710 13 3În viitorul nu foarte îndepărtat se estimează că mulți oameni vor avea acces la „Argus II”, sistemul care poate prelua un semnal dintr-o cameră aplicată pe ochelarii de soare pentru a-l transmite wireless către implanturi pe retina persoanelor care și-au pierdut vederea. Este așa-numitul „ochi bionic”, disponibil de ceva vreme în Europa, dar abia recent aprobat și în SUA. „Asta este ca o tehnologie Star Trek”, afirmă medicul Michael Roizen, citat de menhealth.com. Chiar dacă sistemul nu este perfect deocamdată și încă nu permite decât lecturarea câte unui cuvânt, totuși cei care îl poartă pot merge pe un trotuar sau sesiza o curbă și pot distinge între șosete albe și negre. În aceeași categorie a pașilor gigantici spre rezolvarea unor grave probleme de vedere se situează și lentilele de contact digitale, patentate de Google, care măsoară glucoza din sânge prin lacrimi și care ar putea schimba managementul tratamentelor pentru diabet.

Inteligența artificială în radiologie

710 13 4Supercomputerul Watson, realizat de IBM, este folosit în ultima vreme în oncologie, pentru a asista procesul de decizie a soluțiilor medicale de urmat. Și-a demonstrat deja beneficiile pentru sistemul de diagnosticare și alegerea tratamentului mai eficient. Producătorul merge și mai departe, inițiind proiectul Sieve, care are ambiția de a emite majoritatea diagnosticelor cu ajutorul unui program inteligent, astfel încât medicii radiologi să se poată concentra pe cazurile cele mai complexe, fără să fie nevoiți să parcurgă zilnic sute de radiografii. Acestui sistem i se poate alătura o altă invenție care ar putea schimba lumea medicală de mâine: hainele realizate din țesătură inteligentă, cu microcipuri implantate care pot măsura și transmite informații despre temperatura corpului sau alte date de această natură, cu o plajă largă de aplicabilitate și utilitate pentru lumea medicală.