Main menu

header

709 14 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

La 14 ani de la lansare, mișcarea „lunea fără carne”, fondată de Sid Lerner împreună cu Școala de Sănătate Publică „Johns Hopkins Bloomberg”, s-a extins în 44 de țări și este promovată de personalități publice și celebrități de primă vizibilitate.

Testată în două Războaie Mondiale

„Lunea fără carne” nu este o idee nouă. În timpul Primului Război Mondial, cetățenii americani erau îndemnați chiar de FDA (Autoritatea Națională în Domeniul Alimentației) să renunțe la carne pentru o zi, în sprijinul efortului de război. „Hrana va câștiga războiul!” a fost sloganul care promova două zile de vegetarianism: lunea și miercurea. Efectul a fost copleșitor: peste 13 milioane de familii americane s-au angajat nu doar să se ralieze acestui îndemn, dar și să stea de veghe ca zilele să se respecte întocmai! Campania a revenit în forță în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, când era relansată de președintele Franklin D. Roosevelt, precum și după marea conflagrație, când președintele Harry S. Truman cerea același efort pentru ajutorarea Europei devastate.

Campanie pentru sănătate și mediu

709 14 3În 2003 era inițiată varianta contemporană a acestei mișcări, la inițiativa renumitului promotor al sănătății Sid Lerner, care și-a luat alături Școala de Sănătate Publică „Johns Hopkins Bloomberg”. Reintrodusă ca o campanie de alertare a populației, mișcarea care se numește „lunea fără carne” are două direcții: prevenirea numărului mare de afecțiuni generate de supraconsumul de carne, precum și a dezastrului ecologic pe care îl provoacă creșterea animalelor pentru consumul uman (15% dintre gazele cu efect de seră vin din această activitate). În condițiile în care americanul obișnuit mănâncă în medie cu peste 35 de kilograme de carne pe an mai mult decât generațiile anterioare, mesajul mișcării a devenit „o zi pe săptămână tăiați carnea din meniu”.

Intrarea în școlile din New York

Recent, primarul orașului New York, Bill de Blasio, a anunțat că 15 școli publice vor îmbrățișa „lunea fără carne”, în cadrul unui proiect-pilot. Mai precis, în fiecare zi de luni, elevii din aceste unități de învățământ vor avea la dispoziție meniuri vegetariene și la micul dejun, și la prânz. „Începem un nou obicei, de care sunt entuzias- mat. Reducerea cu puțin a consumului de carne va face orașul nostru mai sănătos și planeta mai puternică pentru generațiile viitoare”, a spus edilul, care a adăugat că, în funcție de răspunsul copiilor, programul s-ar putea extinde în tot sistemul de învățământ din metropolă. În acest fel, New York se alătură unui grup de alte orașe de peste Ocean care au instituit o zi fără carne, cum sunt Pittsburgh, Sacramento sau Vancouver. La nivel mondial, „lunea fără carne” s-a extins, printre altele, în țări ca Germania, Croația, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Ungaria, Italia, Jamaica, Japonia sau Kuweit.

Președintele Argentinei, Mauricio Macri, și premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-au angajat public să respecte „lunea fără carne“

Sir Paul McCartney a lansat proiectul în Marea Britanie

709 14 4În numele dezvoltării sustenabile a planetei, în cadrul unui congres care a reunit la Bonn, în Germania, reprezentanți din 23 de țări, Sir Paul McCartney a anunțat debutul mișcării „lunea fără carne” în Marea Britanie. „Există o cale simplă, dar cu mare importanță, de a ne aduce contribuția la protejarea planetei și a tuturor locuitorilor săi și această cale începe cu doar o zi pe săptămână. Această zi în care nu mâncăm produse animale poate avea un impact uriaș în menținerea acelui echilibru delicat care ne susține pe toți”, explică Sir Paul. Alături în acest demers i-au stat fiicele Stella și Mary, precum și starurile Emma Stone și Woody Harrelson.