Main menu

header

707 14 2de Călin Popa şi Eduard Popa

Știința a ajuns extrem de departe în era tehnologiei avansate. Nu este de mirare că medicina ocupă un loc central ca domeniu în care realizările sunt uimitoare.

Arată în mod clar diferenţa dintre os, muşchi şi cartilaj

Cercetătorii din Noua Zeelandă au realizat, în premieră mondială, prima radiografie în trei dimensiuni (3D) şi în culori a unui corp uman. Noul dispozitiv, bazat pe radiografia tradiţională alb-negru, încorporează tehnologia de urmărire a particulelor dezvoltată pentru Marele Accelerator de Hadroni al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), care a permis descoperirea, în 2012, a faimoasei particule elementare insesizabile numită bosonul Higgs. „Această tehnică de imagistică cu raze X produce imagini mai clare şi mai precise”, susţine CERN. Imaginile arată în mod clar diferenţa dintre os, muşchi şi cartilaj, dar au capacitatea de a furniza, de asemenea, şi poziţia şi dimensiunea unor tumori canceroase, spre exemplu. În aceste condiții, noua tehnică ar putea contribui semnificativ la îmbunătăţirea diagnosticării medicale, punctează Laboratorul European pentru Fizica Particulelor.

Imagini pe care nu le poate realiza niciun alt dispozitiv

Tehnologia, numită Medipix, funcţionează ca o cameră care detectează şi numără particule individuale subatomice în timp ce acestea intră în coliziune cu pixelii atunci când obturatorul electronic este deschis. Acest fapt permite realizarea de imagini de înaltă rezoluţie şi de mare contrast. Astfel, noul instrument de imagistică „permite obţinerea de imagini pe care nu le poate realiza niciun alt dispozitiv de imagistică”, explică dezvoltatorul său, Phil Butler, de la Universitatea Canterbury. În perioada următoare, acest scaner va face obiectul primului test clinic efectuat pe pacienţi de la ortopedie şi reumatologie din Noua Zeelandă, deschizând calea către o potenţială utilizare pe scară largă a acestui echipament, arată gmanetwork.com.

ATENŢIE! Culorile de pe radiografie reprezintă diferitele niveluri de energie ale fotonilor razelor X așa cum sunt ele înregistrate de detector, identificând diverse componente ale părților corpului, cum sunt grăsimea, apa, calciul sau markeri ai unor afecțiuni.