Main menu

header

706 14 1de Roxana Istudor şi Raluca Ogaru

Nu cu mult timp în urmă, SUA au aprobat stentul bioabsorbabil, realizat din polimeri care se dizolvă după doi ani în care aparatul a lărgit arterele pacientului cu afecțiune coronariană care are nevoie de un astfel de dispozitiv.

Elimină inflamațiile care generează tromboze

În fiecare an, sute de mii de oameni au nevoie de un stent care li se montează pentru prevenirea blocajelor la nivelul arterelor. În majoritatea cazurilor, stentul rămâne unde a fost pus pentru totdeauna, mult timp după ce și-a încheiat misiunea. În prezent, montarea unui stent are, pe lângă avantajul pentru care a fost creat, și unele dezavantaje care au cântărit serios în decizia de aprobare a stentului bioabsorbabil. Față de metalul celor folosite în prezent, noul stent vine realizat dintr-un material flexibil, asemănător celor folosite la suturile care se dizolvă. Dispariția acestuia într-un orizont de timp dat va elimina potențialele inflamații care pot duce la tromboze, notează dicardiology.com. Practic, în momentul în care stentul se dizolvă este refăcută starea naturală a vasului sangvin.

Artera se comportă ca un vas sănătos

Unul dintre cele mai notabile aspecte care au reieșit pe parcursul testelor care au pregătit lansarea stentului dizolvabil este faptul că pe timpul folosirii acestuia artera se poate dilata și contracta similar cu mișcarea unui vas sangvin sănătos. Mai mult, stentul bioabsorbabil poate lărgi spațiul pentru circulația sângelui și a demonstrat capacitatea de a preveni depunerile de placă, pe lângă îmbunătățirea în timp a mobilității vasului respectiv. De altfel, rezultatele experimentelor au fost considerate edificatoare deopotrivă din perspectiva avantajelor utilizării și a siguranței pentru pacienți. „Stenturile dizolvabile pot schimba din temelii felul în care tratăm afecțiunile coronariene”, punctează Samin Sharma, directorul secției de Cardiologie al Centrului Medical „Mount Sinai”, din New York.

Piața stenturilor bioabsorbabile va atinge 2 miliarde de dolari în următorii șase ani