Main menu

header

703 14 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Un nou test disponibil pe internet îi poate ajuta pe tineri să își afle riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la vârsta mijlocie.

Predicție bazată pe datele stilului de viață

Testul realizat în SUA este menit să-i determine pe tineri să ia măsuri din timp, schimbându-și stilul de viață astfel încât să fie minimizată posibilitatea apariției unui infarct, arată un studiu citat de „Reuters”.

Experții au examinat acuratețea rezultatelor obținute în urma completării sondajului online „Healthy Heart Score”, disponibil la adresa healthyheartscore.sph. harvard.edu/#summary, care ia în calcul mai mulți factori ce țin de stilul de viață și care pot influența riscul de boli cardiovasculare: fumatul, greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, consumul de alcool, de fructe, de legume, de cereale integrale și de nuci, de băuturi îndulcite cu zahăr și de carne roșie și procesată. Acest instrument a funcționat „moderat de bine” pentru prezicerea riscului de boli de inimă în cazul unui grup format din aproape 5.000 de persoane adulte, monitorizate timp de aproape două decenii, începând din jurul vârstei de 20 de ani, au notat cercetătorii în cadrul studiului publicat în „JAMA Internal Medicine”.

Fumatul, alcoolul și obezitatea „creionează” bolile de inimă din viitor

Oamenii de știință au testat acest instrument folosind informații colectate timp de 25 de ani în cadrul studiului „Riscul de Dezvoltare de Boli Arteriale Coronare la Tinerii Adulți”. „Nu este surprinzător că factori ca dieta, exercițiul fizic, fumatul, alcoolul și indexul de masă corporală prezic bolile de inimă din viitor”, explică doctor Holly Gooding, de la Școala de Medicină Harvard Medical School și de la Spitalul pentru Femei Brigham din Boston, Statele Unite, autoarea studiului. Participanții aveau, în medie, 25 de ani când s-au alăturat acestui studiu. Dintre cei 4.893 de subiecți, 427 - circa 9% - prezentau cel puțin un factor de risc clinic pentru boli de inimă, precum hipertensiune, colesterol mărit sau diabet.

Jumătate dintre persoanele cuprinse în cercetare au fost monitorizate timp de aproape trei decenii. Grupul care s-a confruntat cu evenimente precum infarct și atacuri cerebrale a obținut cele mai slabe scoruri în cadrul sondajului „Healthy Heart Score”, la începutul studiului.

„Ceea ce este surprinzător este modul eficient în care factorii ce țin de stilul de viață, calculați înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani, pot prezice riscul de boli de inimă, chiar și la tinerii adulți care nu prezintă alți factori de risc pentru boli de inimă, precum hipertensiune, colesterol mărit și diabet“ (Holly Gooding, Școala de Medicină Harvard Medical School, SUA)