Main menu

header

703 15 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Dincolo de aspectul moralității utilizării celulelor stem, dezbatere care va continua, probabil, mult timp de acum încolo, există revoluția cu rezultate certe pe care folosirea acestui tip de celule a generat-o în numeroase arii de cercetare medicală.

Deteriorarea corneei

Numai în SUA există peste 35 de milioane de persoane care suferă de diverse grade de orbire, de afecțiune invalidantă care nu doar periclitează major calitatea vieții, ci pune, totodată, o presiune enormă pe sistemele de asistență medicală - 140 de miliarde de dolari. Odată cu intrarea în scena lumii medicale a celulelor stem, lucrurile s-au schimbat semnificativ. De pildă, în anumite cazuri de deteriorare a corneei s-au înregistrat rate de succes de peste 76% atunci când au fost folosite celule stem pentru a înlocui țesutul bolnav. A fost nevoie doar de un donator.

Osteoartrita

703 15 2Afecțiunile articulare nu mai sunt în epoca modernă caracteristice doar persoanelor trecute de o anumită vârstă, ci se întâlnesc tot mai des și la oameni în deplină maturitate. În ajutorul celor care primesc un diagnostic de osteoartrită vin celulele stem, cu rezultate care au făcut înconjurul lumii. Testele au arătat că simpla injectare de astfel de celule în articulație oprește complet degenerarea cartilajului. Aceste experimente realizate în anii 2000 au dat speranțe, teoretic, de oprire, într-un viitor nu foarte îndepărtat, a acestei afecțiuni care chinuie sute de milioane de persoane în toată lumea.

Bolile de ficat

De regulă, celulele ficatului au capacitatea de a se regenera. Problemele apar atunci când deteriorarea acestui important organ a ajuns atât de departe, încât nu se mai poate reface în mod natural. Aici intervin celulele stem recoltate din măduva osoasă a unui donator, care pot fi utilizate pentru a restarta abilitățile reparatorii ale celulelor ficatului, prevenind situația fatală în care acest organ vital cedează.

Atacul de cord

Ca prim ucigaș în lumea contemporană, atacul de cord poate fi contracarat cu ajutorul celulelor stem. În cadrul unor experimente pe animale de laborator s-a constatat faptul că celulele stem le pot imita perfect pe cele ale inimii, demonstrând capacitatea de a utiliza aceleași impulsuri electrice care fac cordul să bată. De asemenea, tratați cu celule stem, cei care deja au suferit un infarct îl pot evita cu șanse mai mari pe următorul, în același timp fiind mult diminuate deteriorările survenite la nivelul inimii.

Afecțiunile coloanei vertebrale

Durerile cronice de spate, de care suferă sute de milioane de oameni, sunt doar o mică parte din pleiada de afecțiuni ale coloanei vertebrale cu care se confruntă medicina modernă. Și aici se poate apela la celulele stem. Testele pe animale de laborator au demonstrat că acest tip de celule contribuie decisiv la refacerea lichidului dintre vertebrele coloanei. Potrivit specialiștilor, acesta este exemplul perfect de prevenție - oprirea problemei de sănătate înainte de a da primele semne. De altfel, unele terapii actuale, cum este transplantul de măduvă osoasă, deja utilizează celulele stem şi potenţialul lor pentru regenerarea ţesutului distrus.

Diabetul de tip I

Boală autoimună extrem de periculoasă, diabetul de tip I poate genera complicații grave. Deteriorarea accentuată a celulelor pancreasului poate fi stopată, afirmă experții, cu ajutorul celulelor stem. Deși experimentele de până acum au dus la rezultate încă neconcludente pe deplin, în multe cazuri celulele pancreasului au putut fi reproduse, iar comunitatea medicală internațională își păstrează optimismul vizavi de viitorul cercetării pe această direcție.

Autismul

703 15 3Oricât de improbabil ar putea suna, celulele stem pot fi folosite în cazul unei afecțiuni care dă multă bătaie de cap specialiștilor: autismul. Deseori, creierul copiilor care suferă de această boală are părți neoxigenate. Simpla introducere în acele zone ale creierului de celule sangvine proaspete, create cu ajutorul celulelor stem, are capacitatea, teoretic, de a scădea simptomele autismului, îmbunătățind funcționarea creierului. În prezent, testele clinice sunt derulate pe animale și mulți cercetători se declară optimiști în legătură cu potențialul în viitor al acestei metode în cazul oamenilor.

Maladia Parkinson

703 15 4Atunci când neuronii producători de dopamină încep să moară, se instalează una dintre cele mai cumplite maladii: Parkinson. Nu are leac și singura direcție este agravarea, lipsa de control asupra propriilor membre devenind pe zi ce trece mai acută. O cercetare de dată recentă a dat speranțe suferinzilor de această boală neurodegenerativă - s-a izbutit crearea de neuroni în interiorul unor celule stem, iar pacienții care au beneficiat de tratament și-au recuperat vechea existență în mare măsură. Din păcate, obstacolul major este în prezent necesitatea de a fi folosiți patru embrioni pentru fiecare caz, ceea ce face momentan imposibil tratamentul pe scară largă. Cercetările continuă.

Recrearea de organe

Una dintre cele mai spectaculoase aplicații ale celulelor stem este pe direcția recreării de organe întregi. Nu este nevoie decât de o bază, o parte dintr-un organ, pentru a putea fi recrescut unul sănătos. Apoi, procesul începe să difere, în funcție de alcătuirea și funcția fiecărui organ vizat în parte. Potrivit susținătorilor procedeului, ar putea fi salvat un număr incalculabil de vieți dacă într-o zi în spitale ar exista la dispoziția celor bolnavi organe noi, gata să le înlocuiască pe cele care cedează - plămâni, rinichi, inimi… Acest deziderat este deocamdată posibil doar prin existența inițială a unor organe și a unui mare număr de celule stem, ceea ce amână crearea de organe cu ajutorul celulelor stem.

Potențial pentru tratarea paraliziei

Până în prezent, celulele stem din sângele cordonului ombilical au fost folosite cu succes în tratamentul a peste 75 de afecţiuni, precum diferite tipuri de cancer, boli de sânge, cum este cazul leucemiilor, anemiei cu celule în seceră (siclemia), talasemia, boala Hodgkin şi limfomul non-Hodgkin. De asemenea, celulele stem tratează afecţiuni foarte rare, cu potenţial fatal, cum este boala Krabbe sau sindromul Sanfilippo. Cercetătorii americani studiază identificarea unei metode prin care să folosească celulele stem pentru pacienţii care au suferit paralizii sau leziuni cerebrale.

La nivel mondial, au fost efectuate peste 22.000 de transplanturi cu celule stem provenite din sângele cordonului ombilical

Celulele stem sunt celule unice, care pot da naştere mai multor tipuri de celule (o celulă stem poate crea sângele, rinichiul, inima sau oasele)