Main menu

header

de Elena Munteanu

Oamenii de ştiinţă britanici spun că un supliment natural obţinut  din roşii, luat zilnic, poate întârzia apariţia afecţiunilor cardiace, precum şi a accidentelor vasculare cerebrale.

Colesterolul rău, eliminat în opt săptămâni
Pilula de roşii conţine un ingredient activ regăsit mai ales în dieta mediteraneană - licopina -, ce blochează colesterolul rău, responsabil pentru înfundarea arterelor. Ateronon, pilula-minune, făcută de o companie din cadrul Universităţii din Cambridge, este un supliment alimentar ce va fi pus în vânzare cât de curând. Pastila din tomate este prezentată la 8 iunie într-o întrunire a Asociaţiei Britanice de Cardiologie. Studii preliminare, care au implicat în jur de 150 de persoane cu afecţiuni cardiace, au indicat faptul că, în numai opt săptămâni, Ateronon poate reduce oxidarea grăsimilor dăunătoare în sânge la aproape zero. Doctorul Peter Kirkpatrick, care va duce mai departe un proiect de cercetare la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, a declarat că suplimentul ar putea fi mult mai eficient decât medicamentele convenţionale ce sunt utilizate în prezent de medici pentru a micşora nivelul ridicat al colesterolului.

Produsul, lansat pe piaţă
Pe de altă parte, profesorul Peter Weissberg, membru al Fundaţiei „British Heart”, a declarat: „Ca şi până acum, rugăm oamenii să fie prudenţi înainte de a apela la orice medicament nou sau produs natural «modificat» a cărui eficienţă urmează să fie dovedită din punct de vedere clinic. Va mai trece ceva timp şi va fi nevoie de câteva testări clinice până ca Ateronon să fie considerat sigur. Între timp, sfatul nostru pentru bolnavii de inimă sau pentru pacienţii cu risc ridicat de a dezvolta o astfel de afecţiune este de a se baza pe medicamente a căror eficienţă a fost dovedită până acum, prescrise de medicul lor. În plus, este esenţial să se axeze pe o dietă mediteraneană, în care fructele şi legumele proaspete să abunde”.  Profesorul a mai spus că Fundaţia „British Heart” a susţinut cercetările oamenilor de ştiinţă de la Cambridge.

Descoperiri promiţătoare
Unul dintre susţinătorii acestei pilule-minune este şi profesorul Anthony Leeds, care a mărturisit: „Aterononul, noul produs pe bază de licopină, reprezintă o nouă abordare în ceea ce priveşte tratamentul împotriva colesterolului din sânge, deschizând  posibilităţi extraordinare în acest domeniu. Descoperirile preliminare sunt foarte promiţătoare”.
Licopina este un antioxidant ce se află în pieliţa tomatelor, răspunzător pentru culoarea roşie a acestora. Dar licopina ingerată în forma sa naturală este slab absorbită de organism.
Aterononul conţine o versiune de licopină rafinată, mai uşor de absorbit.