Main menu

header

de Călin Popa şi Florica Pintea

Folosirea parţială a corpului, cauză a oboselii

Oamenii nu sunt construiți biologic pentru a folosi doar o parte a corpului pentru activitatea zilnică. De aici oboseala care survine în cazul celor care lucrează exclusiv la birou ore întregi, utilizând preponderent creierul, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea „George Washington”, din SUA. Experții arată că creierul este un organ extrem de complex, desemnat să determine colaborarea dintre toate celelalte organe, iar în perioadele în care este folosit aproape exclusiv intervin dezechilibre care generează o oboseală ce nu poate fi explicată. De asemenea, în timp ce oboseala fizică poate ajuta oamenii să doarmă mai bine noaptea, cea psihică naște efectul contrar.

Camerele friguroase ridică tensiunea arterială

Viața într-o casă insuficient încălzită expune persoanele din interior la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale, arată o cercetare derulată de specialiști ai University College, Londra, pe un eșantion de 4.700 de persoane. În cadrul experimentelor s-a constatat că fiecare grad în minus genera la participanții la studiu un salt al presiunii sangvine. Ca urmare, specialiștii recomandă menținerea unei temperaturi minime de 21 de grade Celsius, garanția pentru o bună stare de sănătate.

Expunerea la aluminiu declanşează scleroză multiplă

Prezența aluminiului în corp are efecte devastatoare asupra metabolismului, arată experții de la Universitatea Keele, care au derulat o cercetare extinsă. Expunerea la acest metal, care se găsește în antiperspirante, de exemplu, generează o reacție cu genele persoanei și determină sistemul imunitar să atace, din confuzie, straturile care înconjoară nervii. În acest fel se pot declanșa scleroza multiplă, Alzheimer, alte afecțiuni de mare gravitate și cu șanse mici de vindecare.

Prea puţină sare generează crampe musculare

Deși este creditată cu o mulțime de necazuri potențiale pentru sănătate, cum ar fi instalarea afecțiunilor cardiovasculare, sarea este necesară corpului uman. O demonstrează un studiu al specialiștilor americani , care au pus în evidență faptul că o cantitate insuficientă de sare în meniul zilnic poate genera migrene și crampe musculare, printre altele. În condițiile în care depășirea dozei de sare este pusă în seama consumului de hrană gata pregătită, experții recomandă gătitul acasă, cu controlarea încă de la început a cantității de sare prezentă în mâncare.