Main menu

header

701 12 3de Călin Popa şi Eduard Popa

Cazurile severe de frică de înălțime ar putea fi vindecate folosind dispozitive de realitate virtuală (VR), dezvoltate de oamenii de știință britanici, în contextul în care unul din cinci indivizi suferă sau a suferit de vertigo la un moment dat în viață.

Ezitare scăzută în fața treptelor și clădirilor

O lucrare publicată în revista științifică Lancet Psychiatry a dezvăluit descoperirea unui nou tratament, revoluționar, care poate reduce frica de înălțime a celor afectați de această neplăcere cu 68%, în medie. Conducătorul studiului, profesorul universitar Daniel Freeman, a cărui tehnologie este produsă în cadrul unui departament al Universității Oxford, numit Oxford VR, a declarat că „rezultatele acestui studiu au depășit toate așteptările”. La experimente au luat parte circa 100 de persoane, care au fost puse în situația de a se afla la înălțimi de până la zece etaje, prin intermediul unei căști VR. Pentru a se măsura coeficientul de teamă a fost folosit un etalon psihologic standard. Unul dintre participanți afirmă că „am realizat că în viața cotidiană am ajuns să fiu cu mult mai puțin ezitant față de marginile clădirilor, de trepte și de înălțimi în general. Simt că fac un progres enorm”.

Simptom cauzat de urechea internă

Vertigo este o problemă semnificativă cu care se confruntă un individ din cinci într-un anume punct din viață. Acesta reprezintă o senzație de dezechilibru și este cauzat de o problemă a urechii interne. Uneori, aceste simptome sunt declanșate chiar de o simplă schimbare a poziției capului. În general, oamenii care suferă de această afecțiune (numită și „acrofobie”) au și o frică irațională de înălțime. Pericolul cel mai frecvent este ca acestea să sufere un atac de panică, în urma căruia să nu mai poată coborî în siguranță. Mai mult, frica inexplicabilă de înălțimile mari este un instinct întâlnit și la alte mamifere, fie ele animale domestice sau sălbatice. În general, frica de înălțime poate fi tratată tocmai prin expunerea persoanelor la aceste înălțimi pentru un timp mai îndelungat, însă abia recent s-a luat în considerare folosirea VR pentru tratarea acesteia, dată fiind noutatea tehnologiei.

La nivel mondial, între 2% și 5% din populație suferă de teama de înălțimi, dintre care numărul de femei este dublu față de bărbați