Main menu

header

700 18 1de Roxana Istudor şi Florinel Dumitru

O formă oarecare de a scrie ce se întâmplă pe parcursul procesului de divorț poate ajuta o persoană să treacă mai ușor peste acest moment dificil, arată studii de dată recentă.

Se notează toate stările și sentimentele

Divorțul poate fi o experiență brutală, de regulă antrenând stres sever, cu un preț însemnat pentru sănătatea mintală și a inimii persoanei implicate. Numeroase cercetări au pus în evidență faptul că oamenii care au trecut printr-un divorț sunt cu 20% mai predispuși să dezvolte boli cardiovasculare, diabet sau cancer. Dar, potrivit unui studiu de dată recentă, o foarte bună cale de diminuare a acestui stres este menținerea unui jurnal în care persoana care divorțează să-și noteze toate stările și sentimentele.

Scrisul corectează ritmul cardiac

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au derulat un studiu din care a reieșit faptul că prin scris se poate ameliora starea negativă care predomină pe parcursul unui proces de divorț. Indiferent că a fost vorba despre exprimarea celor mai profunde emoții, construirea unei povești coerente și organizate sau încercarea de a relata detașat despre experiență, specialiștii au observat că scrisul fără opreliști a coborât ritmul cardiac al participanților la cercetare, iar stresul la nivelul sistemului nervos s-a diminuat. În plus, spre deosebire de multe alte metode, aceasta este ieftină, la îndemână și fără efecte secundare. „Am observat îmbunătățirea markerilor în cazul funcționării inimii”, explică specialistul David Sbarra.

„Abilitatea de a crea o povestire structurată - nu doar o retrăire emoțională a evenimentelor, ci o extragere a sensului celor întâmplate - permite oamenilor să-și proceseze trăirile într-un mod mult mai adaptat situației, ceea ce are drept consecință îmbunătățirea sănătății inimii“ (Kyle J. Bourassa, Universitatea Arizona)