Main menu

header

699 15 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Problema ieșirii din garanție a alimentelor este una cu potențial ridicat de risc în condițiile în care foarte multe persoane își bazează mesele pe produse ambalate. Dar specialiștii au creat un dispozitiv care este pe cale să rezolve această spinoasă chestiune.

Etichete wireless

Carnea alterată ajunsă la consum ar putea deveni istorie datorită unui nou dispozitiv capabil de a funcționa ca un „nas digital”, care să simtă atunci când mâncarea a trecut cu mult de limita expirării. Etichete wireless pot fi atașate pachetelor cu carne, care să detecteze atunci când conținutul începe să se descompună. Acestea pot trimite mai apoi un semnal către telefonul mobil, avertizând consumatorii, proprietarii de localuri sau furnizorii de alimente să le arunce, odată stricate. Dispozitivele ar putea reduce milioanele de cazuri de toxiinfecție alimentară care apar în fiecare an peste tot în lume, o mare parte dintre acestea dovedindu-se fatale.

Semnal de avertizare pe telefonul mobil

O echipă unită de cercetători de la universitățile Nanjing din China și cea din Texas, Austin, au creat dispozitivul folosind etichete NFC. Aceste etichete sunt similare cu cele care se găsesc pe orice obiect securizat, de la DVD-uri la sticle de alcool în supermarketuri. Echipa a construit un senzor de gaze bazat pe polimeri, capabil să detecteze substanțe denumite „amine biogenice” (AB), care dau mirosul specific cărnii aflate în descompunere. Pentru experiment, cercetătorii au inclus acest senzor în etichetele NFC, lăsând carnea să se descompună lângă ele la temperaturi de 28°C, timp de 24 de ore. Apoi echipa a pornit etichetele NFC pentru a putea transmite informații către un smartphone. „Atunci când carnea stricată eliberează amine, este crescută rezistența polimerului, iar etichetele NFC sunt pornite. În momentul în care un telefon mobil se apropie prea mult de acestea, este trimis un semnal de avertizare. Tehnologia NFC este dovedită ca fiind o abordare convenabilă și precisă pentru consumatori, evitând echipamentul complex și specializarea personalului”, explică expertul Guihua Yu.

În fiecare an, peste 49 de milioane de persoane se îmbolnăvesc din cauza mâncării stricate numai în Marea Britanie și în Statele Unite. În SUA, 125.000 ajung la spital, iar 3.000 chiar mor