Main menu

header

699 15 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Inima artificială din silicon bate aproape identic cu cea umană, a fost realizată prin imprimare 3D și se află în teste.

Imită organul uman cât mai fidel posibil

Cercetătorii de la Universitatea ETH, din Zürich, au creat o inimă artificială moale, realizată din silicon, cu ajutorul unei imprimante 3D. Arată ca o inimă naturală, cercetătorii dorind să fie cu acest prototip cât mai aproape de modelul creat de natură. Inima artificială realizată de cercetătorii elvețieni are mai multe avantaje față de dispozitivele folosite în prezent pentru a pompa sângele în organismul celor care suferă de boli cardiace grave. „Scopul nostru este să dezvoltăm o inimă artificială care să aibă aceleași dimensiuni cu cea a pacientului și care să imite organul uman cât mai fidel posibil, și ca formă, și ca funcționare”, explică Nicholas Cohrs, creatorul inimii artificiale.

Structură interioară complexă

O inimă artificială cu adevărat funcțională, care să elimine cât mai mult din dezavantajele pe care le implică dispozitivele actuale, este o adevărată necesitate în condițiile în care circa 26 de milioane de oameni din toată lumea suferă de afecțiuni cardiace grave și organele pentru transplant nu sunt niciodată de ajuns. Pompele artificiale folosite în prezent nu sunt decât tranziții până la momentul în care bolnavul primește o inimă sau propriul organ se reface. În aceste condiții, inima artificială care se află în prezent în teste preliminare poate reprezenta o șansă în plus pentru pacienți. „Are un monobloc din silicon cu o structură interioară complexă. Are ventriculi stâng și drept, dar nu sunt separați, întrucât am încercat să înlocuim contracția musculară a inimii naturale”, adaugă Cohrs.

O direcție de abordare complet nouă

În urma unei serii de teste, tinerii cercetători elvețieni care au realizat proiectul acestei inimi artificiale au putut demonstra funcționalitatea acesteia, făcând publice informațiile în revista „Artificial Organs”. Inima artificială este capabilă de mobilitatea celei naturale și, deși mai există unele detalii tehnice de pus la punct, primele teste de fezabilitate au fost trecute cu succes. „Scopul nostru în acest moment nu este să declarăm că am realizat o inimă artificială perfect funcțională, ci doar că s-a pornit pe o altă direcție de abordare a dezvoltării acestei tehnici de realizare a unor înlocuitori artificiali pentru inimă”, adaugă Cohrs.

„În prezent, acest sistem este, probabil, unul dintre cele mai bune din lume” (Anastasios Petrou, „Product Development Group“, Zürich)