Main menu

header

699 15 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Cravatele reprezintă un standard în îmbrăcămintea de la muncă a bărbaților, fie că lucrează în call center sau în bănci. Însă un nou studiu avertizează că accesoriul ar putea să afecteze performanța la lucru a acestora, prin comprimarea unor vene vitale în circulația sângelui către creier.

Crește presiunea oculară

Un studiu efectuat pe bărbați tineri din Germania a descoperit o scădere statistică semnificativă, de 7,5%, în funcționarea creierului în rândul bărbaților care purtau cravate, în timpul unei scanări RMN. Deși această cifră nu este de natură să declanșeze simptome evidente, experții avertizează că este suficientă pentru a trage un semnal de alarmă vizavi de posibilitatea de a fi afectată funcționarea cognitivă. Descoperirea vine în sprijinul popularității din ce în ce mai mari a „uniformei tech-bro”, ai cărei adepți sunt și au fost inclusiv Mark Zuckerberg și Steve Jobs (în ultimii săi ani de viață), care au renunțat la cravatele clasice în favoarea unor ținute mai lejere. Anterior acestui studiu, alți cercetători au descoperit dovezi ale faptului că nodurile cravatelor cresc presiunea în ochii celor care le poartă.

Uniforma „de timp liber”, mai mult decât o modă

Însă nu s-a menționat până acum efectul pe care îl are această „strangulare dezirabilă social” asupra creierului. Un flux continuu și constant al sângelui către creier este esențial pentru toți neuronii și celulele necesare în procesul de transmitere de mesaje și de răspuns instantaneu în cazul unei probleme, a unei enigme sau a unei amenințări. În timp ce antreprenorii din Silicon Valley au fost criticați pentru uniforma lor „de timp liber”, noul studiu pune în evidență faptul că acest stil casual este mai mult decât o simplă modă, atitudinea vestimentară fiind bazată pe realități ale căror efecte sunt demonstrabile științific, notează „Daily Mail”.

Nodul cravatei duce la o scădere imediată și abruptă a circulației sangvine cerebrale