Main menu

header

de Călin Popa şi Monica Beleneş

RMN-ul va dura doar cinci minute

În prezent, durata unui RMN este de aproximativ 90 de minute, dar asta se poate schimba în viitorul apropiat. Proiectul FastRMN este lansat de cercetătorii de la Universitatea din New York și ar reduce timpul la doar cinci minute. Noua metodă presupune realizarea unor imagini 2D, pe care apoi algoritmii de Inteligență Artificială le compelează, pentru a realiza o imagine tridimensională. Acest lucru va fi posibil după ce agloritmul va învăța să recunoască anomaliile din corpul uman, în urma vizionării a milioane de imagini RMN.

Ţigările electronice sporesc riscul de cancer oral

O cercetare care s-a desfășurat la Universitatea California, din SUA, a relevat faptul că țigările electronice nu sunt cu nimic mai puțin dăunătoare decât cele clasice atunci când vine vorba despre pericolul apariției tumorilor, întrucât și variantele cu „vapori” sunt pline de produse cancerigene. În condițiile în care tot mai mulți adolescenți și tineri apelează la acest tip de dispozitive considerând că sunt mai puțin nocive, specialiștii atrag atenția că nu este deloc așa, țigările electronice punându-i pe cei care le folosesc în fața perspectivei de a dezvolta, printre altele, cancer oral.

Sauna menţine sănătatea inimii

Un studiu al cercetătorilor finlandezi, publicat în Mayo Clinic Proceedings, demonstrează că practicarea ședințelor de saună este de natură să protejeze sănătatea inimii. Mai mult decât o simplă metodă de relaxare, sauna, în special cea finlandeză, este la fel de eficientă, după doar cinci minute, ca mersul alert pe jos sau exercițiile la sală. Nu doar inima este protejată prin saună, ci și întregul aparat respirator, fiind ameliorate bolile de piele, migrenele și artrita. Sauna de tip finlandez implică expunerea timp de 20 de minute la temperaturi între 80 și 100 de grade Celsius.